воскресенье, 18 мая 2014 г.

Біорізноманіття - основа життя на Землі, здоров’я та добробуту людини.

Щороку 22 травня світ відзначає міжнародний день біорізноманіття. Генеральна асамблея ООН на 55 сесії у 2000 р. проголосила його на честь прийняття 22.05.1992 р. тексту конвенції біорізноманіття. 
       Недбайливе, байдуже, деколи хижацьке ставлення людини до довкілля призводить до втрати цінних природних екосистем: лісів, степів, які є середовищем існування багатьох видів тварин і рослин , та до виникнення глобальних проблем, таких як голод та захворювання. Біорізноманіття є фундаментом духовного і фізичного здоров’я планети. Міжнародний день біорізноманіття -  це ще одна нагода звернути увагу на актуальні проблеми збереження навколишнього світу.
        У ЦРБ  для широкого кола користувачів  проведена екологічна година
"Біорізноманіття - основа життя на Землі,  здоров’я та добробуту людини." До цього заходу було запропоновано широкий перегляд видань про охорону навколишнього середовища. Адже до найактуальніших проблем сьогодення , що торкаються кожного жителя планети і України в тому числі, від яких залежить майбутнє людини , слід віднести проблеми екологічні. Викликанні недалекоглядними, необґрунтованим ставленням людини до природи, вони  виникли не сьогодні і не вчора.


       Україна – одна з найурбанізованіших країн Європи – у містах мешкає майже 70% населення. Висока концентрація техногенних об’єктів сприяє забрудненню довкілля, знижує комфортність життя. Основними джерелами 


забруднення атмосфери міста є транспорт, енергетичні системи та промисловість. Надзвичайно небезпечні діоксини, бензопірени - канцерогени, які містяться у будь-якому димі-вогню, особливо коли в ньому спалюють полімерні упаковки.
      Спалювання – це ще більша проблема, ніж просто гори сміття з пластику. Порожні пластикові пляшки, їх утилізація – велика проблема в Україні. Один з основних токсинів, які виділяються при спалювані пластикових пляшок - це кадмій (Сd). Кадмій майже неможливо виділити із природнього середовища, тому він накопичуєтеся, попадаючи різними шляхами в організми тварин і рослин. Найбільше його одержуємо із рослинною їжею, особливо багато поглинають гриби. Діоксин, який виділяється після спалювання, вбиває імунну систему, від стану якої залежить здоровя та можливість організму протистояти вірусам, мікробам розмножуванню ракових клітин. Щоб одержати отруєння, достатньо однієї стотисячної граму на кілограм ваги. Людині на 60 кг. достатньо 6 мікрограм. Вивести його з організму неможливо протягом багатьох років.
       Лише одна батарейка, при потраплянні у навколишнє середовище, забруднює 20 кв.м грунту або 400 л. води! Перш, ніж викинути батарейку, спалити пластик, – подумайте про своє здоров’я, здоров’я своїх близьких!  
Дорогі громадяни! Не спалюйте пластикове сміття, не викидайте використані батарейки!
     Є досвід міст України, де діють пункти прийому використаних батарейок. Їх розміщують в магазинах, аптеках, установах, організаціях, на підприємствах. Це можуть бути звичайні 5 літрові пластикові пляшки, в які викидають використані батарейки, щоб не викидати їх разом з побутовим сміттям, і не забруднювати довкілля. Потім волонтери забирають  і відвозять їх  на завод, де з використаних батарейок видобувають важкі метали, які далі будуть використовуватись за призначенням. Таким чином,  уникаємо шкоди, якої завдають батарейки , потрапляючи до звичайних урн. 
       Учасники екологічного заходу звертаються до небайдужих громадян просунути цю ідею на рівень району і таким чином зменшити забруднення довкілля.
     У вирішенні екологічного питання слід переймати досвід європейських країн, де кожного року збільшується кількість природоохоронних зон, ландшафтних парків, діє сувора заборона спалювати всілякий непотріб (великі штрафи), а у громадян є висока екологічна культура у ставленні до води, повітря і землі - основних джерел нашого якісного життя.


Комментариев нет:

Отправить комментарий