воскресенье, 18 мая 2014 г.

День Європи в Україні та "Скандинавський детектив. "Nordic noir"

   
   Три з половиною десятиліття тому на Міланському саміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати «День Європи».А з  2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року.
       У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту з багатими культурними традиціями.
       Скандинавія – північ Європи. В останні роки в Європі розпочалася шалена мода на скандинавську літературу. Чи ви цікавитесь скандинавським детективом? Чи для вас цей жанр «несерйозний»?
ПРОПОНУЄМО : «Скандинавський детектив. «Nordic noir» (До Дня Європи)
Детекти́в (англ. detective — «агент розшуку», з лат. detectio — «розкриття»)(Вікіпедія)  Класики європейських представників жанру — Артур Конан Дойл, Агата Крісті.  
     Якщо ви вважаєте детективи несерйозною літературою, то ви сильно помиляєтесь. Бо справжній детектив – це література в чистому вигляді, суміш письменницького професіоналізму найвищого ґатунку і розважальності не менш високого рівня. Це віртуозна техніка помножена на необмежену фантазію, але обумовлена вельми суворими правилами гри, адже детектив – жанр ой який вибагливий! Гарний детектив, як і всяка гарна книга, крім хитромудрих загадок містить багато життєвої, корисної інформації, «їжі» для роздумів.
    Звичайно, мало хто нині наслідує схеми Агати Крісті чи Реймонда Чендлера, детектив все частіше стає полем експерименту і само-демаскування, але ж пошук вбивці завжди був не на першому місці – автор від початку і так це знає. Головним є пошук суті речей, відповідей на прокляті питання: хто винен?, чому так сталось?, в чому мораль? Класики жанру – неперевершені моралісти.
    Як і їхні персонажі, скандинавські детективники — по-своєму місіонери. Це особливо помітно, якщо прочитати з десяток книжок різних авторів поспіль. Складається враження, що, старанно занурюючись у проблеми приватні й глобальні, вони вважають, що їхня дружня небайдужість створить резонанс у суспільстві. І це допоможе, якщо не всім, то хоч комусь. Мабуть, насамперед завдяки цій гуманістичній складовій похмурі скандинави і виглядають так симпатично. Навряд чи їхні зусилля дозволили б запобігти, наприклад, кривавій трагедії у виконанні Андреса Брейвіка чи аналогічним терактам. Та, здається, вони вірять, що слово — не горобець, а "твердая криця". І їм не все одно, в якому світі жити.
          Норвегія славиться трьома речами: деревиною, оселедцем і письменником Ю Несьбо. І це недарма, бо виробляє він дійсно неможливе. Норвежець Ю Несбьо (нар. 1960 р.) у себе на батьківщині спочатку став відомим як економічний оглядач (закінчив Норвежську школу економіки), потім як рок-музикант і композитор популярної групи „Di Derre”, а наприкінці 90-х ще й як письменник, автор серії романів про норвезького поліцейського Харрі Холе. Перший з романів серії – „Нетопир” (1997) був визнаний кращим детективом Скандинавії, удостоївся у критиків звання „миттєвого бестселера” й приніс автору престижну премію „Срібний ключ”. 

      Ю Несьбо – цей взірцевий скандинавський майстер детективу, відомий своєю убивчою брутальністю і  рівнем насильства, бо суть його – критика людської природи і соціуму як такого, де ти або злочинець, або жертва, а якщо і жертва, то це ще не означає, що ти не винен, бо винні всі…
    Роман  «Безтурботний» познайомить Вас із Харрі Холе, який і уявити не міг, у яку халепу вскочив. З одного боку, заплутана справа із пограбуванням банку, в розслідуванні якої виникло більше питань, ніж відповідей, а з іншого – загадкове самогубство його колишньої коханки, з котрою він провів останню в її житті ніч. Усе обертається проти Харрі. Схоже, комусь конче потрібно усунути його, хтось веде з ним дуже ризиковану гру. Та не був би він Харрі Холе, якби дозволив знищити себе…
     Але найвідоміший роман Ю Несбьо -  «Мисливці за головами», екранізований норвежськими спільно з німецькими кіноматографістами.
     Роджер Браун — цілком успішна людина: він «мисливець за головами»,людина – хедхантер, який працює в агентстві, що займається пошуком спеціалістів для великих корпорацій. Цей зверхній пан розповідає під час переговорів  топ-менеджерам, як вони мусять поводитись, навіть,  що і коли мусять одягати, і взагалі, чи підходять тій чи іншій компанії. Він  має красуню-дружину, яка майже на голову вища за нього, їздить на шикарному «лексусі», мешкає у величезному будинку... Проте у вільний час промишляє крадіжкою цінних картин у своїх потенційних клієнтів.  І тут починається справжня гра, спражній детектив. «Справжній пан» зустрічається з іншим «справжнім паном» і,  раптом «мисливець за головами» сам перетворюється на здобич...
             
       Письменником, якого найбільше читають у Європі виявився покійний шведський автор  Стіг Ларссон(1954—2004).  Книги з його трилогії "Міленіум" (Millenium) потрапили в список бестселерів у п'яти країнах Європи: Великобританії, Іспанії, Італії, Нідерландах і Франції. Книги набули популярності вже після передчасної смерті автора. «Мілленіум» – це, справжній вибух…
«Чоловіки, що ненавидять жінок». Сорок років загадка зникнення юної родички не дає спокою промисловому магнату, й він здійснює останню у своєму житті спробу — доручає розшук зниклої журналісту Мікаелю Блумквісту. Той береться за безнадійну справу скоріше для того, щоб відволіктися від власних неприємностей, але невдовзі розуміє: за фасадом ідилічно мирного містечка криється справжнє пекло — протягом десятиліть хтось катує та вбиває жінок. До Блумквіста приєднується Лісбет Саландер — геніальна (чи божевільна?) дівчина-хакер, чиє минуле також сповнене гірких таємниць
 «Дівчина, що гралася з вогнем», «Повітряний замок, що вибухнув
Пізно ввечері у своїй квартирі вбито журналіста та його подругу, які вивчали канали постачання до Швеції секс-рабинь з Прибалтики та Східної Європи. Усі підозри падають на найдивнішу дівчину у світі з темним минулим — Лісбет Саландер.
Мікаель Блумквіст починає власне розслідування загибелі своїх колег і друзів, щоб знайти справжнього вбивцю і довести невинуватість Лісбет, яка колись врятувала йому життя.
По всій Швеції розпочато полювання на «вбивцю-психопатку», проте Лісбет Саландер не боїться кинути виклик усім — і мафії, і громадськості, і навіть самій смерті.
      Ця трилогія - стильний і захоплюючий серіал ХХІ ст.. про детектива-журналіста Мікаеля Блумквіста та дівчину-хакера Лісбет Саландер. Авторові вдалося створити унікальну для детективного жанру головну героїню Лісбет Саландер – оригінальний, інтригуючий персонаж, що, безсумнівно, поповнив ряди істинно безсмертних детективів…
      Ще один шведський письменник  Юхан Теорін. Його твори переведені на 30 мов і видаються  мільйонними тиражами. Книги Юхана Теоріна одночасно лякають і заворожують.
   «Нічний шторм» - трилер, який лоскоче нерви... Неймовірна історія про крихкість людської психіки... Отож, якщо вам доведеться будувати на Еланді хутір, ніколи не використовуйте для цього деревину затонулих кораблів. Погана прикмета. Потопельники мордуватимуть вас до кінця днів. Та й взагалі – на Еланді краще таки, мабуть, бути туристом – забагато смертей довкола, адже життя там не мед. Когось віднесло у відрите море на крижині, когось замело хуртовиною, хтось збився з дороги у негоду і не повернувся додому. А когось взагалі принесли у жертву язичницьким богам. Душі загиблих акумулюються у потужну потойбічну енергію. А сусідити з нею непросто.       Всього цього не знали Катрін та Йоакім Вестін, переїждаючи зі Стокгольму на Еланд. Одного далеко не прекрасного дня, коли Йоакім повіз дітей у садочок, Катрін знайшли на дамбі мертвою. Її тіло плавало у воді, й безутішний вдівець (справді – безутішний), разом із полісвумен Тільдою Давідсон мусив гадати, що ж то було: самогубство? вбивство? напад клятих демонів?– прочитайте книжку, бо вона того варта.                                       
                                                                                                                               
 
    поряд
               

                                   



       
                               
















Несбьо, Ю.  Безтурботний [Текст] : роман / Ю.Несбьо. – Х.: Фоліо, 2013. – 607с. –( Карта світу)
Несбьо, Ю.   Мисливці за головами [Текст] : роман / Ю.Несбьо. – Х.: Фоліо, 2013.- 285с.
 –( Карта світу)
Ларссон С. Чоловіки, що ненавидять жінок: міленіум: скандинавський гостросюжетний роман / С. Ларссон, переклад В. М. Верховня; худож.-оформлювач О. Г. Жуков. — Харків: Фоліо, 2012. — 702 с. — (Карта світу).
Ларссон С. Дівчина, що гралася з вогнем: міленіум: скандинавський гостросюжетний роман /С. Ларссон, переклад В. М. Верховня; худож.-юформлювач О. Г. Жуков. — Харків: Фоліо, 2012. — 829 с. — (Карта світу).
Ларссон С. Повітряний замок, що вибухнув: міленіум: скандинавський гостросюжетний роман / С. Ларссон, переклад В. М. Верховин; худож.-оформлювач О. Г. Жуков. — Харків: Фоліо, 2012. — 894 с. — (Карта світу).
Юхан Теорін. Нічний шторм : скандинавський гостросюжетний роман / Ю.Теорін — Харків: Фоліо, 2012. — 894 464с

Комментариев нет:

Отправить комментарий