пятница, 15 ноября 2013 г.

Віртуальна виставка "Скотилася сльозина Україні на щоку"

Минуле не належить нікому зокрема. Воно надбання нинішнього і прийдешніх поколінь.  На десятиліття можна засекретити  архіви, можна прикопати  в глибинах сховищ викривальні документи, можна замести сліди злочинів, можна просто переписати історію. Але історія має здатність: рано чи пізно таємне стає явним. Зараз саме такий час, коли зникають білі плями історії.


Одна з таких плям - голодомор 1932-1933 років в Україні. 

Голодомор 1932–1933: запорізький вимір
Запоріжжя: Просвіта, 2008. – 320 с. Збірник містить матеріали конференції "Трагедія Голодомору 1932-1933 років на Запоріжжі", що відбулась у Запорізькому національному університеті в листопаді 2007 р. Статті розкривають методологічні, джерелознавчі, історико-правові аспекти вивчення Голодомору на теренах краю, відображення трагедії в художній літературі. Запорізький вимір Голодомору яскраво засвідчують джерела та спогади очевидців. 
Рекомендується науковцям, учителям, студентам, учням і всім, хто не байдужий до правди про трагічну сторінку історії Запорізького краю.

Голод 1932-1933 років на Україні: очима істориків, мовою документів /
Кер. кол. упоряд. Р. Я. Пиріг. - К.: Політвидав України, 1990. - 605 с.

Збірник присвячений одній з найбільш драматичних і «закритих» сторінок історії українського народу – голодові 1932 – 1933 рр. Вперше обнародувані унікальні, щойно розсекречені архівні матеріали, які відбивають справжні причини, хронологічний перебіг та наслідки трагедії. У статтях вчених висвітлюються соціально – економічні  та моральні аспекти здійснення в республіці сталінської політики колективізації та хлібозаготівель, яка стала безпосередньою причиною продовольчих труднощів, а потім страхітливого голоду. Книга розрахована на всіх, хто цікавиться  вітчизняною історією.

Голодний мор 1932-1933 років на Кіровоградщині/
Мовою архівних документів. Збірник документів і матеріалів. Державний архів Кіровоградської області. - Кіровоград, 2008. - 368 с.
Колективізація і голод на Україні: 1929-1933. Збірник матеріалів і документів /
АН України. Інститут історії України та ін.: Упоряд.: Г. М. Михайличенко, Є. П. Шаталіна; Відп. ред.: Кульчицький С. В. - Київ: Наукова думка, 1992. - 736 с. - Додатки: 643-733 с.
 У збірнику документів і матеріалів висвітлюються процеси, що відбувалися  в українському селі в ході здійснення насильницькими методами суцільної колективізації і призвели до голодомору 1932 – 1933рр. Для істориків, викладачів і студентів вузів, краєзнавців,  всіх, хто цікавиться історією народу України.

О.Воля.Мор.Книга буття України.Київ.Видавництво "Кобза".2002 рік.Тираж 4000 прим.1152 с..
Книга - унікальне видання про голод-винищення українців у 1932 і 1933 роках. О.Воля - Міщенко Олександр Володимирович - один із найавторитетніших дослідників історії 30-х рр. Використано 100 фотодокументів. Більшість друкується вперше
"Це книга-пам'ятник. Книга-сповідь. Книга реквієм по убієних голодною насильницькою смертю наших співвітчизниках у 1932р - 1933 роках тепер уже минулого століття.
В книзі як цілком слушно зазначено, "нема жодного слова вимислу, і кожна розповідь, смерть, благання до Бога, останній зойк i волання вмираючого - правдиві, названі поіменно жертви і їхні кати; збережені назви тюрем і катівень, міст і сіл, хуторів, кутків і вулиць, річок і яруг; складений покажчик географічних назв."

Лиха коса голодомору: 1932-1933
Україна, 2008
У монографії в контексті нових осмислень, новаторських підходів, на основі широкого кола емпіричних джерел висвітлюються питання трагедійного явища – голодомору в Україні на початку 30-х років. Відтворюються реальності геноцидної згубної політики, зокрема, центральної влади стосовно селянства України, найчисленнішого в тогочасні населення, мученицької хибності його. 
Колективізація і голодомор 1929–1933 років — ця чи не найжахливіша соціальна катастрофа нашого століття призвела до більших жертв, ніж перша світова війна. То й була с правжня війна радянського режиму проти власного народу, відлуння якої чутно й дотепер. «Жнива скорботи» — переконлива спроба відтворити для широкого загалу якомога повнішу картину цієї трагедії. Автор книжки — один із найвідоміших західних дослідн иків радянської історії Роберт Конквест — написав її тоді, коли не тільки в колишньому СРСР, а й багатьма на Заході не визнавався навіть самий факт голодомору.

Комментариев нет:

Отправить комментарий