понедельник, 11 августа 2014 г.

Вам слово, сини України…


                 Щоб не рвали більше вогненні змії
Синє небо й дніпрових глибин…
Я бажаю моїй Україні
Миру, сонця й людського тепла,
Щоб земля її вільна навіки
В незалежності буйно цвіла.
-          віршами Михайла Задорожного про рідну землю розпочалася зустріч літературних клубів Кобеляцького  «Літератор» та Новосанжарського «Джерело». Зустріч була незвичайна за невимушеною атмосферою спілкування. Наші гості мало говорили про себе, але їх творчі роботи все сказали про них. Ніякі університети не роблять людину мудрою, бо вона, мудрість, з родинного коріння від батька-матері, від пережитого і осмисленого, від праці над собою, небайдужості до інших. «І зараз нам є за що переживати – іде боротьба за незалежну Україну! Майдан, Крим, Схід України – події від яких я згорбатів: не міг писати, думки не лягали на папір…» /М. Задорожний. Проживає у старовинному козацькому селі на Дніпрових берегах – Солошине. Вся його поезія- любов до рідної землі і людей які тут  живуть і працюють. Працював водієм у колгоспі, але книга, поетичне слово – супроводжують все життя.
  Валентин Платонович Голяник про свою працю над книгою «Трагічні сторінки моєї Вітчизни»  /Голод 1932-1933 рр у Кобеляцькому районі : «Пройде час і нікому буде розказати про минуле і пережите нашими рідними. Шкодую, що пізно розпочав збирати матеріали про Голод 32-33 рр. і Велику Вітчизняну війну». Його книга – цінний історичний матеріал. Павло Загребельний у рецензії до твору сказав: «Простий шофер з села Перегонівки Кобеляцького району на велосипеді об’їздив усі села району, знайшов ще живих свідків Голоду 33-го, написав їхні розповіді, уклав списки померлих і за сприяння нашого славетного лікаря Миколи Касьяна видав книжечку з іменами тих, хто вже ніколи не заговорить, не обізветься до нас, не назове світові своїх батьківських прізвищ»    .
       Володимир Семенович Чернявський колишній голова районної ради, потім голова РДА, людина з державницьким мисленням: «Без мови, віри і Батьківщини ми нічого не варті.» Книгами «Перелом. Повернення до витоків» зацікавився посол США Джефрі Пайєт, Володимир Семенович надіслав йому ці книги. Книга «Народна дипломатія», про зв’язки Кобеляччини з містом – партнером Зінген (Хохтенвіль)  в період 1991-2003рр., одержала високу оцінку у МЗС України.
       Було дуже цікаво спілкуватися з представниками Кобеляцького «Літератора».  Ми по-доброму заздрили нашим сусідам, що вони змогли видати свої твори, і щиро вдячні за подаровані книги.
       Богдана Ватутіна поетеса з Малого Кобелячка подарувала гостям дві збірки. Свої вірші читали -  Чепіжний В., Лариса Сосна, Пустовіт А.


Комментариев нет:

Отправить комментарий