четверг, 7 ноября 2013 г.

Віртуальна книжкова виставка до дня української мови "Мова моя материнська , мова моя українська"

Рідна мова - це найбільше і найцінніше добро в кожного народу,  жива схованка людського духу, його багата скарбниця, у яку він складає і своє давнє життя, і свої сподівання. Із сивої давнини бере початок наша мова. Шлях її розвитку - це тернистий шлях боротьби. Століттями мова народу була тією повноводною рікою, якої ми черпаємо своє натхнення, збагачуємо свій духовний світ. Поетична грань живе в слові, і слово немислиме без неї, як немислима річка без води.

Коваль Алла. Спочатку було Слово: Крилаті вислови біблійного походження в українській мові. 2001 \ Мовознавство

Коваль Алла
Спочатку було Слово: Крилаті вислови біблійного походження в українській мові

Розділ: Мовознавство
Рік і місце видання: Київ, Либідь, 2001

Опис: Біблія — найпоширеніша у світі книжка, з якої наш народ протягом століть поповнював фразеологічний запас української мови, збагачуючи її.
Крилаті вислови у цьому виданні подаються не в алфавітному порядку, а в такій послідовності, в якій вони вжиті у Біблії, так що читач матиме змогу уявити, як побудовано Біблію, яким є зміст і стиль викладу кожної частини. У висловах фіксуються зміни у змісті й формі, які відбулися за час їх існування в українській мові; усі наявні значення висловів ілюструються цитатами з творів українських письменників.
Для широкого кола читачів, не байдужих до мовного багатства.


Українська мова у ХХ сторіччі: історія лінгвоциду

Українська мова у ХХ сторіччі: історія лінгвоциду. Документи і матеріали / Упорядн.: Л. Масенко, В. Кубайчук, О. Демська-Кульчицька; За ред. Л. Масенко. – К.: Вид. дім “Києво-Могилянська академія”, 2005. – 399 с
.
У збірнику вміщено документа і матеріали, що стосуються мовної політики радянського керівництва на теренах України. Вони проли­вають світло на підступне втручання у внутрішній розвиток української мови, спрямоване на штучне зближення її з російською і знищення як незалежного мовного утворення. Розкривається специфіка лексикографічної, термінологічної й правописної практик радянського періоду, метою яких, починаючи з 30-х років, було поступове вилучення питомих рис української лексики, фразеології і навіть деяких словотвірних та граматичних форм і заміна їх кальками з російської мови.

Макарчук С. Етнічна історія України

Мова: українска 

У посібнику узагальнено відомості з етнографічних, археологічних i різновидових писемних джерел, а також найважливіші історіографічні концепції, що розкривають питання етногенезу и етнокультурної історії українского народу. Розглянуто звичаєво-обрядовий супровід народного побуту, місце християнскої віри у житті людей, етнодемографічні процеси від доби Київскої Русі до сучасності.
Для студентів вищих навчальних закладів, викладачів, широкого кола читачів, як! цікавляться історією українского народу. 
Культура слова: Мовностилістичні поради

Автор: проф. Пономарів О.
Видавництво: "Либідь", Київ
Мова: українська
У посібнику даються поради щодо вибору слів, вімовніх, наголосовіх та морфологічних варіантів, синтаксичних конструкцій для найкращого висловлення думки в різних стилях української літературної мови. Рекомендації автора грунтуються на мовному досвіді українського народу, відбитому в творах класичного та сучасного письменства.
Для студентів, викладачів, науковців, редакторів, лекторів, журналістів.
Культура мови - це проблема, що так чи інакше наявна в усякій національній спільноті і буває предметом публічного обговорення та пильної уваги мовознавців, письменників, узагалі людей, небайдужих до виражальних можливостей слова або до престижу своєї мови.
Адже літературна мова в усіх народів відрізняється від розмовної, «народної», і потребує постійного дбайливого догляду, культивування

«Рідне українське слово»

Микола Степаненко
М’яка палітурка, 392 с., видання 2005 р.
До книжки увійшли вибрані статті, виступи, розмисли про походження української мови й основні етапи її становлення, про періодизацію літературно-писемної мови, про сучасну мовну політику й мовну ситуацію в Україні, про становище української мови в діаспорі, про мовотворчість видатних майстрів художнього слова, про вчених-лінгвістів, про роль рідної мови в освіті, про утвердження української мови в конфесійній сфері.
Для науковців, студентів гуманітарних факультетів, учителів-філологів, усіх, хто цікавиться Історією української мови, сучасною мовною ситуацією, мовною політикою, лінгвостилістикою.
М’яка палітурка, 392 с., видання 2005 р.

Михайло Грушевський. Про українську мову і українську школу
Назва: Про українську мову і українську школу
Автор: Михайло Грушевський
Видавництво: Київ, "Веселка"
Кількість сторінок: 50

Передмова автора до першого видання
В сїй книжечцї зібрав я статї про українську мову і шкільну науку чи освіту, що друкував у газеті «Село» в роках 1909 і 1910, головно для читачів селян. Чей стане в потребі. Питання сї — про українську мову, школу й освіту, не порішені в Росії досї, і довго ще про них прийдеться змагати ся й спорити ся, тож і гадки та звістки, подані в сих статях, можуть придати ся і сьому ділу послужити. Правда, статї єї писані з ріжних нагод і часом до тої самої справи і по кілька раз вертають ся, та тямущому чоловіковії се не зашкодить. Такі нагоди повторяють ся і певно будуть повторяти ся, і сказане з їх приводу не раз ще матиме свою силу.
Передмова від видавництва «Відродженнє»
Перше виданнє сеї книжечки вийшло в 1912 р. накладом самого автора. Книжечка мала великий успіх з огляду на авторітетне й популярне імя автора, а також з огляду на саму справу, яку обговорює в нїм автор зі знаннєм річи і для кождого зрозуміло.

Повій вітре на Вкраїну
С. Руданський 

Геніальний вірш класика української літератури в перекладах різними мовами відомих поетів світу.
До 170-річчя від дня народження Степана Руданського.

Сонячна машина
«Сонячна машина» — це перший сучасний науково-фантастичний роман класика української літератури В. Винниченка (1880–1951), який чимало знавців літератури вважають вершиною його творчості. Новаторство митця, експресивна і динамічна манера його письма знаходять своє оригінальне психологічне і філософське втілення в незвичайних поворотах людського характеру, думок і вчинків героїв, у сюжеті, що постійно інтригує читача в стані високої емоційної напруги, естетичної втіхи.
Олійник Борис. Вибране. 2009\ Художні твори, поезія
Розділ: Художні твори, поезія
Жанр: Поезія
Рік і місце видання: Київ, "Етнос", 2009
Опис:
До видання увійшли вибрані твори видатного українського поета і громадського діяча, лауреата Шевченківської премії академіка Бориса Ілліча Олійника. Головні мотиви його творчості ‑ утвердження людської особистості, висоти духу і моралі, соціально-філософські роздуми про долю рідного народу, історію, сьогодення і майбутнє України.

Калинове гроно : том третій
Калинове гроно: Антологія літераторів Полтавщини часу незалежності України: До 20-ліття Полтавської спілки літераторів / За редакцією М.В.Костенка, Ю.М. Дмитренка, М.Г.Любивого. – Полтава: Полтавський літератор,2010. – 516 с.

 Третій том видання (т. 1 – Поезія, т. 2 – Проза і драматургія) охоплює період літературно – художньої творчості полтавських літераторів з 1991 по 2010 рік. Том містить вступні статті,біографічні дані літераторів і зразки їх творів. Видання розраховане на студентів та викладачів – словесників, літературознавців, краєзнавців, бібліотекарів,книголюбів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий