пятница, 31 мая 2013 г.

«Право на особисте життя»

У центральній районній бібліотеці відбувся масовий захід із циклу «Правове виховання» на тему: «Право на особисте життя» за участю начальника Новосанжарського районного управління юстиції Лисенко Юрія Сергійовича та провідного спеціаліста Кірнос Наталії Валеріївни.
Учні дізналися, що:
На сьогоднішній день, право на особисте життя гарантується кожному:
-              Загальною декларацією прав і свобод людини(1948);
-              Міжнародним пактом про громадянські і політичні права (1966);
-              Європейською конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод(1950);
-              Конвенцією про права дитини(1989).
Право на особисте життя охороняється Конституцією України, Кримінальним, Цивільним та Сімейним Кодексами України.
Право на особисте життя та його таємницю гарантується статтею 301 Цивільного  Кодексу  України. Крім того гарантується право на особисті папери – документи , фотографії, щоденники (ст.303 ЦК)., на таємницю кореспонденції (ст.306), захист особи при проведенні фото-, кіно-  та телезйомок (ст.307) , та неправомірне використання приватних даних в Інтернеті.
Право на особисте життя почало свій розвиток в епоху Просвітництва, коли суспільством обговорювалися такі природні права людини, як право на життя та право на свободу. Перше наукове пояснення права на особисте життя, як «право кожної людини бути наодинці» було зафіксоване у ХІХ сторіччі.
Розвиток права на особисте життя нерозривно пов'язаний з виникненням та поширенням телебачення та інформаційних технологій.
Багатьма країнами світу, у тому числі Україною, а також різними міжнародними організаціями в останні десятиріччя активно розробляється та впроваджується законодавство щодо захисту персональних (особистих) даних. Персональні дані – це будь – яка інформація , що стосується конкретної людини, наприклад ім’я , паспорті дані, місце проживання, номери телефонів, банківських рахунків та багато іншого. Це питання є надзвичайно актуальним з огляду існування безлічі приватних баз в Інтернеті.Право на особисте життя почало свій розвиток в епоху Просвітництва, коли суспільством обговорювалися такі природні права людини, як право на життя та право на свободу. Перше наукове пояснення права на особисте життя, як «право кожної людини бути наодинці» було зафіксоване у ХІХ сторіччі.
Розвиток права на особисте життя нерозривно пов'язаний з виникненням та поширенням телебачення та інформаційних технологій.
Багатьма країнами світу, у тому числі Україною, а також різними міжнародними організаціями в останні десятиріччя активно розробляється та впроваджується законодавство щодо захисту персональних (особистих) даних. Персональні дані – це будь – яка інформація , що стосується конкретної людини, наприклад ім’я , паспорті дані, місце проживання, номери телефонів, банківських рахунків та багато іншого. Це питання є надзвичайно актуальним з огляду існування безлічі приватних баз в Інтернеті.
  
«Нам, дорослим, дуже важко усвідомити, що дитина з народження має права, що потрібно задовольняти не тільки іі фізіологічні потреби, а й с повагою ставитись до особистості, Принижуючи гідність дитини, не можна вимагати щоб вона поважала батьків та вчителів. Ті традиції, які є в сучасних школах, практично не змінились за останні 50 років. І в таких умовах ми намагаємося виховати людину, яка б поважала права інших? навряд чи це нам вдасться з таким підходом!»
Сумним є також і те, що багато батьків вважає, що для реалізації права дитини на особисте життя, достатнього того, що вона має окрему кімнату та власні іграшки. А як же інтереси та захоплення дитини, спілкування та «особистий простір»?

Тож, вбачаючи потребу у необхідності покращити стан реалізації права дитини на особисте життя , центральна районна бібліотека разом з районним управлінням юстиції , розпочала реалізацію кампанії «Дитина має право на особисте життя! Дорослі про це знають?». Тож, восени учасників даної кампанії чекає цікава та плідна діяльність. Планується відкрити консультаційний пункт, де можна буде отримати допомогу юриста та  друковану продукцію ,  провести різноманітні дослідження для виявлення реального стану дотримання прав дитини. Буде організовано і проведено цикл  заходів для школярів, батьків та вчителів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий