пятница, 15 февраля 2013 г.


Бібліограф ІІ категорії
Науменко Н. М.



«Світ краси і фантазії української вишивки».
Бібліографічний огляд літератури.



«Ні, не згаснути барвам вкраїнського чистого неба, Золотистих пшениць, малинових козацьких одеж, Доки руки жіночі мережать душі на потребу Рушники й сорочки, і портрети Шевченкові теж.»
(Петро Ротач.)

Вишивка - один з давніх і найбільш розповсюджених видів народного декоративно - прикладного мистецтва. Виникла дуже давно і передавалася від покоління до покоління. Оздоблювали вишивкою жіночі й чоловічі сорочки, рушники, верхній одяг, головні убори.
Уважно придивіться до узорів вишивки і ви побачите, що це мистецтво високої естетичної наснаги, мистецтво простого й разом із тим мудрого декоративного мислення. Розглядаючи орнаменти вишивки, ви відчуєте в гармонії кольорових сполучень, у ритмі ліній узору їхню глибоку змістовність. Адже у вишивці, як і в народній пісні, відображалися заповітні мрії на краще майбутнє, прагнення до краси.
В небі сонця золотий клубочок Розсипає нитки промінні, їх збирають рученьки дівочі і гаптують цвіт на полотні.
(Максим Рильський)
Вишивка - цікавий вид мистецтва, популярний у народі. Бібліотека пропонує літературу, яка розповідає про історію вишивки, допоможе опанувати різні техніки вишивання, підібрати схеми.
В альбомі «Художнє вишивання» автори О.О. Гасюк та М.Г.Степан намагались відобразити кращі досягнення у розвитку мистецтва вишивки і допомогти учням художньо - промислових училищ у засвоєнні курсу «Художнє вишивання», а також всім, хто бажає самостійно навчитися вишивати. Матеріал посібника поданий у певній послідовності, що полегшує його засвоєння. Цьому ж сприяють численні ілюстрації до тексту.
Посібник складається з вступу і трьох розділів. Вступна частина присвячена традиціям та особливостям вишивок різних народів. У першому розділі посібника коротко висвітлена історія народної вишивки та стильова різноманітність художніх орнаментів різних районів України. У другому розділі подано загальні відомості про основні вимоги до умов вишивання, інструменти,що використовуються при вишиванні, особливості прання та прасування вишитих виробів. Докладно розглядаються різні техніки ручного вишивання. Третій розділ посібника присвячений техніці машинної вишивки, машинних швів, мережки, методам вишивання на машині.
Крім ілюстрацій навчального призначення в альбомі подано орнаменти для вишивання.
Тетяна Кара - Васильєва та Алла Чорноморець автори альбому «Українська вишивка». Багато ілюстроване видання побудоване на
матеріалах музейних колекцій України знайомить з історією української вишивки X - XX століття. Розкриває особливості самобутньої народної вишивки, її локальні характеристики щодо історико - географічних регіонів,подає основні техніки шва, пояснює символіку рушників, їх значення у святах та обрядах. В альбомі висвітлено роль і місце вишивки в оформленні народного одягу та житла. Видання розраховане як на спеціалістів, так і на широке коло любителів народного мистецтва.
Альбоми «Українсько вишивко» створені кропіткою багаторічною працею талановитого майстра, викладача декоративно - прикладного мистецтва Гадяцького училища культури ім. І.П.Котляревського, Григорія Олексійовича К и сіл я.
-у першому альбомі «Українська вишивка: орнаменти, шрифти, тематичні композиції» Григорій Олексійович подає візерунки - орнаменти традиційної народної вишивки Полтавщини. Переважно це орнаменти для вишивання рушників та сорочок. Більша ж частина орнаментальних композицій є авторськими, створеними художником на основі народних мотивів.
Окрему групу художніх розробок становлять шрифтові композиції. Це найбільш забута сторінка народної вишивки. Конструюванням шрифтів для вишивки у техніці «хрестик» на Україні поки що займається лише автор цього альбому. Шрифти подаються різні за характером, побудовою та розміром, що дає вишивальницям широке поле вибору. А ще автор пропонує декілька тематичних композицій.
З метою відродження і подальшого розвитку прадавнього народного мистецтва вишивки, виховання молоді на національно-культурних традиціях рідного краю та як відгук на численні прохання вишивальниць із багатьох регіонів України, Григорій Кисіль і пропонує свій другий альбом «Українська вишивка. Портрети видатних людей Полтавщини». Крім 18 портретів, автор подає біля 20 орнаментів полтавської вишивки - узори з давніх рушників та сорочок, значну частину яких зібрано з «бабусиних скринь» Гадяцького району.
В альбомі розробки - схеми трьох ікон - Ісуса Христа, Пресвятої Богородиці, Миколи Чудотворця. Це своєрідні обереги цього видання. До речі, образ Миколая Чудотворця за схемою Григорія Олексійовича вишила його дружина Анізія Михайлівна, і родина Кисілів у 1998 році подарувала цю роботу Свято-Успенському собору міста Гадяч. Ця вишита ікона вважається сьогодні чудотворною : на кожному, склі, покладеному на неї, з'являється відбиток образу святого Миколая.
Бісер за всіх часів був незамінним матеріалом для оздоблення одягу священнослужителів, церковного начиння та окладів ікон. «Ікони з бісеру»,
автор Вірно О.В - унікальний посібник з виготовлення ікон із бісеру. У видання включені 6 виробів, кожен з яких являє собою більш ніж 20 000 бісерин різних відтінків, майстерно складених в образи Ісуса Христа, Святого Миколая та Пресвятої Богородиці. Усі ікони супроводжуються кольоровими схемами, докладними поетапними інструкціями з виготовлення, фотографіями як виробу в цілому, так і його конструктивних елементів. Також у книзі указується кількість бісеру необхідних кольорів і приблизний час виконання ікон.
Особливе місце у книзі займають молитви. Адже без звертання до Бога й святих ( а кожна молитва - це і є звертання до того, хто зображений на полотні) жодна ікона не має чудотворної сили. Сили, здатні зціляти не тільки душі, а й тіла.
Крім книжок та альбомів бібліотека пропонує журнали з рукоділля.
Журнал «Вишиванка» розміщує у кожному номері вишивки різними техніками. Малюнки, опис роботи та техніку вишивок дитячих, чоловічих і жіночих сорочок, серветок, картин, рушників, схеми картин, рекомендації щодо матеріалів для вишивання (нитки, голки, різні засоби).
У журналах «Стежок» зображені вироби вишиті різними техніками (бісером, гладдю, китайською гладдю, стрічками, мережки, виколювання, машинна вишивка). Подається опис роботи, використані матеріали та шви; малюнки - схеми,орнаменти для вишивок. Вказані шви,які використовуються у вишивках.
Журнал «Настуня» теж подає схеми для вишивання картин, алфавіту для листівок, орнаменти для скатертин, серветок.
Російський журнал «Лена» знайомить з різними техніками вишивки скатертин, серветок,оздобленням виробів мережками, різними видами рукоділля - зокрема: вишивка хрестом, вишивка хрестом та стрічками, гладдю, хардангер, бісероплетіння, печворк та аплікація пластика, мальорська вишивка, плетіння мережива човником, гачком. Журнал пропонує майстер - клас «Валяння по шовку». Демонструє інструменти для рукоділля. На передостанній сторінці журналу надрукований гороскоп на місяць та схеми вишивок знаків зодіаку .
Ще 100 років тому, досліджуючи вишивку, В. Стасов зазначав : «... Це - складна мова, послідовна мелодія, що має свою основну причину і призначена не лише для очей, а й для розуму й почуттів».
І в наш час вишиті вироби - це сучасно, модно і неповторно красиво. А для того, щоб оволодіти всіма «секретами» вишивки і навчитися виконувати узори так, як це вміють робити уславлені майстрині, вам необхідно уважно прочитати описи технік, наведені в даних документах, розібрати малюнки - схеми, в яких подається послідовність усіх етапів вишивання. З клаптиком тканини й голкою в руках ви поступово засвоїте технічні прийоми виконання від простих до складніших. Знання окремих технік виконання дасть вам змогу
вміло поєднувати їх, а також створювати власні цікаві композиції узорів. Саме завдяки цьому не лише оволодієте вишивкою, а й зможете прикрасити свій одяг або речі для оздоблення вашої оселі - доріжки, серветки, рушники, скатерки.
Вірко О.В. Ікони з бісеру [Текст] / О.В.Вірко. - Донецьк : СКІФ, 2008. - 64с. : іл. Гасюк Е.О., Степан М.Г. Художественное вышивание. [Альбом]. - К .: Вища школа. 1982. - 135с.
Кара - Васильєва Т.В. Українська народна вишивка [Текст]/ Т.В.Кара - Васильєва. - Київ, 1996. - 125с. : іл.
Кисіль Г. Українська вишивка [Альбом] : орнаменти / Г.Кисіль. - вип.1. - 40с. Кисіль Г. Українська вишивка [Альбом] : Портрети видатних людей Полтавщини. /Г. Кисіль, вип.2. - 37с.
Кисіль Г. Українська вишивка [Альбом] : Ікони ./ Г.Кисіль. вип. 3. - 40с. Цибульова Г.К. Ручне вишивання [Текст] / Г.К. Цибульова. - К. : Техніка, 2002 -54с.
Журнали:
Вишиванка [Текст] . / Тернопіль : Діана плюс. - 2010.
Вип. 27-2010 Вип. 28-2010 Вип. 29-2010 Вип. 31-2010 Вип. 36-2010
Лена [Текст]. - М.: ЗЛО Экспресс - конлига. - 2010, № 7.
Настуня [Текст] / К. ТОВ. ТАНАІС - ПРІНТ. - 2010.
Вип. 31-2009 Вип. 36-2009
Стежок [Текст] / Тернопіль : Діана плюс. - 2008.

Комментариев нет:

Отправить комментарий