пятница, 15 февраля 2013 г.



Кустолівська сільська бібліотека філіал

Мета: Розвинути пізнавальні й творчі здібності учнів; збагатити їх знання про культуру, побут, звичаї, традиції, обряди українського народу. Обладнання: вишивані рушники, скатертини, виставка книг «Нетлінне диво рукотворне».
1-          й            ведучий. Вигаптуй на неборайдугу-доріжку,
Простели до сонця вишиту маніжку,
Щоб по тій доріжці з лебедями-снами Плавали до щастя білими човнами.
В.Симоненко

2-           й           ведучий. З далекого минулого прийшло до нас рукоділля - рук діло: шита, плетіння, в'язання, вишивання, різьблення тощо. І виникло воно з любові до рідної землі і батьківської оселі, зі спілкування з навколишнім світом та з потреби не тільки бачити красу, а й творити її власними руками.
1-           й ведучий. То ж нехай хвилини, проведені в спілкуванні з найдавнішим видом народного мистецтва - вишивкою, будуть приємними для всіх вас.
1-         й ведучий. Вишивання як вид мистецтва існує з незапам'ятних часів. Про вишивку згадується в Біблії та «Іліаді» Гомера. Нею, за свідченнями Геродота, був прикрашений одяг скіфів. Арабський мандрівник X ст.н.е. у своїх розповідях свідчить, що руси теж носили вишитий одяг.
2-         й ведучий. Вишиванням споконвіку займалися жінки. Це чудово робила Прекрасна Олена, винуватиця Троянської війни. Дар вишивання греки пов'язували з ім'ям мудрої богині Афіни. У середні віки вишивка стає улюбленим заняттям королев і принцес, придворних дам і монахинь. Жаданою і дорогою гостею була вишивка також і в селянській хаті. Ще «Домострой» радив жінкам займатися вишиванням, вважаючи, що це позитивно впливає на їхній характер, виховуючи такі риси, як терпіння, вправність, майстерність, художній смак. Але ще в більшій мірі цей вид рукоділля відтворює душу і характер жінки, бо у вишивку вона вкладає свої почуття та мрії, щоб принести радість собі та людям.
1-       й  хлопець. У нас сьогодні наче вечорниці:
Милують око диво -рушники,
Дівочий спів лунає у світлиці, - Як добре, що є звичаї такі.
2-        й хлопець. Збиратися разом, співати, гуляти,
Про Україну - неньку розмовляти,
Дізнатись більше про традиції, обряди,
Культуру та історію - ми завжди раді.
1-       й хлопець. Вічна пісня барв і кольорів!
Неповторна музика натхнення!
Шепіт трав і шелест яворів,
І дзвінкі турботи сьогодення.
2-        Й хлопець. Хрестиком покладено в рядки,
Поспліталось, блиснуло веселкою Ніжність материнської руки,
Пісні гам весільноївеселої.
3-         й хлопець. Дух народу в колір заплете,
Проросте і піснею, і цвітом,
А над світом, гляньте, а над світом Українська вишивка цвіте!
1-         й ведучий. Довгими осінніми вечорами шили українські дівчата сорочки та рушники, наспівували:
Маруся косульку шила...
По ошиванці - лебедоньками,
А по руках - пташеньками...
2-         й ведучий. Вишите полотно зберегло і принесло до нас тепло натруджених рук, естетичне бачення світу. Не старіють, не втрачають придатності давні узори.
1-         й ведучий. Стародавній обряд ніколи не містив у собі жодної зайвої лінії, кожна рисочка мала своє певне значення. Час - не володар над художнім образом вишивки, хоча кожне з поколінь вишивальниць вносить в орнаментику своє світосприймання. Орнаментовані вишивками рушники, підзори, наволочки оживляли інтер'єр традиційного народного житла, входили до складу фольклорно-естетичного контексту селянського побуту; прикрашений вишивкою одяг був органічним компонентом святково- обрядових дійств.
1-        а  дівчина. Хто з вас не бачив вишиваного рушника? Мабуть, немає таких. Адже рушник здавна слугував не лише окрасою світлиці. Без нього ніде не обходилося, він завжди був під рукою, тому й назву свою дістав від слова «рука» - ручник, тобто рушник.
2-       а  дівчина. З давніх-давен у чарівну силу рушника вірили, як у доброго чудодія, що вбереже від всякого лиха. Сила рушника - у візерунках, вишитих на ньому; рушники можна читати так, як читають книги. Треба лише розумітись на орнаментах.
3-       а  дівчина. А ще я чула, кажуть, коли людина, котра вишиває рушник, має думки й бажання чисті, добрі, радісні, то і рушник матиме чарівну силу.
1-       а  дівчина. Мистецтво вишивання дуже давнє. З покоління в покоління передавалося воно від однієї майстрині до іншої. Про існування його на території сучасних українських земель у давні часи свідчать стародавні історики, зокрема Г еро дот, та різні матеріали археологічних розкопок.
2-        а  ведуча. Вишивані сорочки, рушники, хустки існували і в період Київської Русі. До нас дійшли відомості про запровадження княгинею Анною Мономахівною навчання вишивальному мистецтву в монастирських школах.
Народна вишивка XV - XVII ст. мала велике поширення, і переважали в ній візерунки геометричного малюнку. Рослинна ж орнаментика набула розвитку тільки в XVII - XVIII ст.
Бібліотекар. А зараз секретами вишивки, технікою цього мистецтва з нами поділиться шановна гостя, вишивальниця...
1-       а  дівчина. Ми щиро вдячні вам за те, що ви прийшли сьогодні до нас, розповіли багато цікавого.
2-        а  дівчина. Рушник! Як багато говорить нам це слово. Скільки зворушливих спогадів пов'язано з ним. На вишиті рушники приймала повитуха немовля.
На заручинах, коли дівчина погоджувалася вийти заміж, вона перев’язувала рушниками сватів. І в день весілля ставали наречені на вишитий рушник.
(Звучить мелодія української народної пісні «В саду гуляла, квіти збирала).
1-й хлопець. 11а щастя-долю давала мати синові рушник, коли виряджала в далеку дорогу. А кохана дівчина дарувала милому шиту шовками хустину, щоб на чужині не забув її.
1-а дівчина. (Із вишитою хустиною в руках).
Як я проводжала милого із дому, - Не забудь в поході та вертайсь живим;
І поїхав милий з-під вогню і грому,
Хусточка червона розцвіла за ним.
Хусточку червону я подарувала.
Вишиту барвінком у тривожні дні.
Як я дожидала, як я виглядапа,
Може, прийде звістка радісна мені.
Тільки десь надвечір, під липневу зливу,
Buuuvia за ворота - кінь в полях біжить,
Обірвавши повід, розметавши гриву.
Хусточка червона на сідлі лежить.
А. Малишко
1-й хлопець. І таке призначення мали вишиванки. Бо як не повертався козак із поля бою живим, то накривали сідло його коня вишиваною хустиною, а хрест на могилі перев'язували вишитим рушником.
1-       а дівчина. Перше дихання немовляти На свіжобілш полотні Блакитним шовком вишиває мати,
Мов першу стежку у житті.
І пишно розквіта на цій стежині,
Як матері благословення на добро,
Народне дерево - червоная калина,
Щоб щастя цей рушник не обійшло.
1-         й ведучий. Часто у вишивці використовувалися рослинні мотиви - дубове лисгя, виноградне гроно, калина, птахи га ін.
2-       а  дівчина. Калина - дерево нашого українського роду. Це символ крові та невмирущого роду.
3-        а  дівчина. А калина в парі з дубом - поєднання сили і краси, але сили незвичайної, краси невмирущої.
4-       а  дівчина. Символіка винограду розкриває нам радість і красу створення сім'ї, сад-виноград - це життєва нива, на якій чоловік - сіяч, а жінка ростить і плекає дерево їхнього роду.
1-       а  дівчина. Хміль - здавна улюблена в нашому народі рослина. Візерунки, що нагадують листя хмелю, відносили до молодіжної символіки, яка несе в собі значення розвитку, молодого буяння та любові.
2-       а  дівчина. Мак мас чарівну силу, яка захищає від усього зла.
3-       а  дівчина. З квітами на вишивках переплітався і пташиний спів. Птахи - то символи людських душ. Кожна область України має свої особливості щодо візерунків, кольорів та символів на рушниках.
4-       а  дівчина. Соловей і зозуля полюбляють дівочі рушники. Цих пташок вишивають на гілці калини.
1-       а  дівчина. На весільних рушниках розсідаються поважні птахи-пави, вони переважно мають над собою Боже благословення - вінець чи вінок.
2-       а  дівчина. Ластівка - вірна супутниця людської оселі. Вона завжди несе
добру звістку.
3-        а  дівчина. Розповіли ми сьогодні багато. Але не все. Бо неможливо збагнути до кінця душу народу. А в рушникові - як в пісні чи слові - закладена душа народу, скарбниця якого безмежна.
1-        й  хлопець. А ще на прощання хочеться сказати:
Шануйте, друзі, рушники,
Квітчайте ними свою хату - То обереги від біди
2-        й  хлопець. Шануйте ті, що дана мати.
Готуйте дітям - з чистої роси.
Щоб легше їм в житті здолати Похмурі та скрутні часи.
Бібліотекар. Хай здоров'я ніколи не зраджує вам,
Будьте завжди такі ж ніжні, рідні та милі,
Щоб вам радість, і щастя, й любов Вишиваним цвіли рушником!
(Звучить музика)
Жигаленко О. Куди ведеш. Чумацький шлях? Книга для читання з українського народознавства. - Полтава: Полтавський літератор, 1993 Гончар І. Український рушник // Україна. Наука і культура. - Вин. 22 - К., 1988.-С. 422-429
Дем'янюк Т.Д. Народознавство в школі: досвід, проблеми, пошуки. - К.: «Київ», 1993

Комментариев нет:

Отправить комментарий