среда, 3 июня 2015 г.

З історії бібліотек району



Бібліотеки – один з найбільш древніх культурних інститутів людства.
 У  Новосанжарському районі   ХІХ ст. існували невеликі книжкові зібрання при парафіяльних училищах, церковно-приходських школах та приватні бібліотеки (якими користувалось обмежене коло читачів) у панських маєтках: В. Перцовича у Нових Санжарах,  Андрія Лук’яновича в с. Шедієве - в одному з найбагатших у Полтавській губернії, була рідкісна книгозбірня з цінними, унікальними виданнями, яка налічувала більше 15 000 томів. 1919 році маєток, або як його називали «Шедіївський замок» було зруйновано разом із прекрасною картинною галереєю і багатою бібліотекою. Невелика частина картин і книг вивезена власниками у 1917 році. 


     У 20-х роках ХХ ст. в селах району діяли хати-читальні, невеликі шкільні бібліотеки. Почав діяти сільбуд при якому працював народний театр і організовувані ним хати-читальні в Нових Санжарах та навколишніх селах створено 7  хат - читалень.  1923 року створено Новосанжарський район (35 населених пунктів) і хати-читальні діяли у всіх великих селах району. Відомо, що  фонди комплектувались в основному книгами  серії «Народна бібліотека» ( невеликі дешеві книжечки для «народного читання»), газетами і журналами. Рада Новосанжарського районного селянського Будинку культури, очолювана І. О. Димою, організовувала виїзди в села району з лекціями та заняттями по ліквідації неписьменності.
  Післявоєнного часу на початок 1952 року  у районі було 58 бібліотек: районна бібліотека для дорослих, районна бібліотека для дітей, 5 сільських бібліотек – у селах: Великі Солонці, Драбинівка, Полузір’я, Мала Перещепина, Бредуни. 30 колгоспних, 15 клубних бібліотек і 6 профспілкових (відомчих): профспілкова бібліотека райфінвідділу, підприємств МТС, «Червоний кустар» та «Червоне проміння», «Заготзерно» (с. Руденківка) і бібліотека методкабінету райкому КПРС.  Загальний фонд -  72 919 пр. У багатьох приклубних та  колгоспних бібліотеках працівниками були завідуючі клубами, бухгалтери і навіть продавці магазинів.  Поповнення фондів цих бібліотек здійснювалося за рахунок колгоспів та організацій. Сільські та приклубні бібліотеки також комплектували свої фонди через обласний культосвітній відділ, а пізніше через створений обласний бібколектор. Деякі колгоспні бібліотеки працювали до початку 70-х років
На 1967 рік у районі налічувалось 106 населених пунктів, мережа бібліотек складала  60 закладів: районна бібліотека для дорослих, районна бібліотека для дітей, зональна бібліотека у с. Нехвороща, 27 сільських бібліотек, 6 відомчих, 25 колгоспних з загальним фондом 332 776 примірників.
       До середини 70-х років ХХ ст. майже всі колгоспні бібліотеки обєднані у сільські бібліотеки. Централізація бібліотечної системи відбулася наприкінці 1979 року. Централізована система об’єднала 2 районні бібліотеки – ЦРБ, РДБ, Нехворощанську зональну бібліотеку і 45 бібліотек – філій. На час централізації бібліотечні фонди становили 423952 пр. Директором централізованої бібліотечної системи призначено Білич Віру Петрівну (працювала1975- 2005 рр.) До 2007 року мережа бібліотек скоротилася і на 2015 рік становить 32 бібліотеки, 30 бібліотек-філій – ЦРБ, РДБ із загальним фондом 280016 пр. у районі 76 населених пунктів 34000 жителів. Директором ЦБС з 2013 року працює Нездойминога Валентина Василівна.  Особливого імпульсу інноваційному розвитку бібліотечних закладів району надав проект “Бібліоміст”. Завдяки якому у ЦБС  діє 4 інтернет – пункти, де користувачі мають змогу одержати різноманітні безоплатні послуги:
  • здобути або покращити навички роботи з необхідними програмами та Інтернетом;
  • телефонувати рідним і друзям по Скайпу в інші міста та за кордон;
  • ділитися фото, музикою, відео з друзями у соціальних мережах;
  • знайти лікаря й організувати візит до потрібного медичного закладу (адреси, години прийому, порядок запису, що мати з собою);
  • влаштувати собі цікавий відпочинок й екскурсії;
  • пограти в ігри;
  • проводити різноманітні заходи (зустрічі, збори клубу за інтересами) у комфортному приміщенні бібліотеки;
  • виконувати домашні завдання і творчі проекти, користуватися електронними підручниками;
  • опанувати будь-яке цікаве заняття з групою однодумців;
  • вивчити іноземну мову або перекласти текст за допомогою онлайнових словників і перекладачів, поспілкуватись з носіями мови у дискусійних клубах;
  • прочитати новини свого регіону, країни, світу і висловити власну думку.
 Можливість використовувати сучасні технології дала новий поштовх розвитку рекламної діяльності бібліотеки. Різноманітні рекламні повідомлення розміщують на своїх блогах. Використання вільного доступу до Інтернету значно розширює і оновлює коло бібліотечних послуг ЦБС, яка має 20 компютерів.   ЦРБ – 8 , ДБ -3, СБФ -9.


Історія бібліотек смт. Нові Санжари.
       У 17 столітті Нові Санжари були сотенним містечком у складі Полтавського полку, існувала козацька школа, в 1839 р. замість неї відкрито церковнопарафіяльну, пізніше і земське училище . У 1912 р. діяло 5 церков, при кожній з них були невеликі церковні бібліотеки і церковнопарафіяльні школи.  Відомо, що у бібліотеці при Миколаївській церкві  1890 р. було 179 назв книг релігійного змісту для читання.  Серед них  кілька унікальних раритетних видань:  дві українські тріоди Київського друку 1631 та 1648 років.  «Триод цветная» львівського видання 1642 року, подарована, як значилося в запису, якимось Данилом Скляренком «з братією» жителям «Нова города Санжарова», вірогідно, ще в 17 столітті. Напрестольне Євангеліє львівського друку 17 ст. Також зберігались копії царських Указів, починаючи з 1718 року, метричні книги – з 1774 року, ісповідальні розписи- з 1786 року.

На початку 20 ст. існувала невеличка народна бібліотека- читальня, відкрита земством.  У 1919 році створено педшколу при якій діяла невелика бібліотека. На початку 1920 року відкрили сільбуд, а при ньому хату-читальню.  На 1935 рік це був селянський районний Будинок культури і мав глядацьку залу на 350 місць та селищну бібліотеку (кількість фондів невідома). Під час війни була зруйнована. Після визволення району від німецько-фашистської окупації у вересні 1944 р., бібліотека відновила роботу у жовтні 1944 р. Книги збирали у населення. За 3 місяці зібрано 570 пр. З 1945р книги надходили з обласного культосвітнього відділу,потім з бібколектора. На початок 1946 року фонди складали 700 пр. книг і 500 пр. брошур. Бібліотека обслуговувала дорослих і дітей . Штат складався з 2-х працівників. Завідуючою працювала Чумак Катерина Петрівна, бібліотекар – Діхтенко Ганна Кузьмівна. Б-ка працювала з 10 до 18 год з 1950 року з 11 год до 20 год. У 1951році створено пересувний фонд бібліотеки, завідуючою «пересувки» працювала Яценко Катерина Іванівна. На кінець року книжковий фонд становив 8394 пр. Бібліотека знаходилася у кімнаті площею до 35 кв. м. колишнього будинку, що належав Преображенській церкві де ще розміщались районне відділення міліції та паспортний відділ на теперішній пл. Перемоги, 7.   
 До середини 70-х рр. штат районної бібліотеки налічував 6 працівників. Завідуючою бібліотеки працювала Лопатко Лідія Олександрівна. Бібліотека знаходилась у пристосованому відремонтованому приміщенні колишньої конюшні маєтку В. Перцовича (тепер на цьому місці пам’ятник Т.Г. Шевченку) площею150 кв. м, читальний зал на 10 місць, абонемент (2 кімнати), методичний кабінет. З 1975 року завідуючою районної бібліотеки працювала В.П. Білич. З 1979 року бібліотеки району об’єднані у ЦБС, штат районної бібліотеки зріс до 14 осіб. Організовані нові відділи: відділ комплектування і обробки літератури, відділ обслуговування, відділ збереження літератури, методичний відділ. У 1986 р. ЦРБ РДБ були переведені у 2-х поверхове приміщення колишньої районної лікарні. ЦРБ - площею 500 кв. м.У 20087 році приміщення капітально відремонтоване.
Новітня історія бібліотеки розпочалася з  2012 року завдяки програмі «Бібліоміст» -відкрито інтернет-центр, для користувачів працюють 5 комп’ютерів з доступом до інтернету. Запроваджені інновації збільшили відвідування бібілотеки на 50 %. Використання вільного доступу до Інтернету значно розширює і оновлює коло бібліотечних послуг. Центри правової (соціальної) інформації існували і раніше, але кардинально оновилися після підключення бібліотек до мережі Інтернет. Відтепер у бібліотеці можна знайти будь-яку правову інформацію, що цікавить користувачів, зробити копії бланків, отримати консультацію фахівців особисто й через Інтернет. А самі бібліотекарі мають змогу безперервного навчання – це насамперед Ярмарки ідей програми «Бібліоміст», навчання в обласному тренінговому центрі на базі ОУНБ ім. І. П .Котляревського, що проходять на протязі цих років. Все це надає нового імпульсу роботі бібліотек району, не зважаючи на всі матеріальні труднощі. ЦРБ має відділи: обслуговування з інтернет-пунктом, відділ комплектування літератури, методично-інформаційний відділ. У бібліотеці  працює 10 спеціалістів. 

1965 рік                                                                         


Колектив ЦРБ 1982 р. 

Новосанжарська ЦРБ 2015 р.
Історія Соколовобалківської сільської бібліотеки
У селі Соколова Балка почали своє існування з 1924 р. хати - читальні при  яких працювали лікнепи де навчали бажаючих від старого до малого писати та читати. Село поділялося на три бригади. У кожній бригаді були хати-читальні. Відомо, що у хаті-читальні першої бригади працювала  вчителька Карюк Орина Макарівна (з 1924 по 1928р.). В хаті – читальні були газети та книги Т. Шевченка, Дем'яна Бідного, Максима Горького, Льва Толстого.
Після війни у 1947 році створено сільську бібліотеку.  Бібліотекарем працювала Кучер Варвара. 1954 року бібліотеку перевели до приміщення в сільської ради.
 З 1954р. по 1955р. працював бібліотекарем Кириченко Михайло Іванович.
 З 1955р. по 1984 р. працювала Валько (Линник) Ніна Іванівна.

Валько Ніні Іванівна 1965 р. (Соколовобалківська бібліотека)



У 1963р. побудували будинок культури,  куди і перевели бібліотеку з  приміщення сільської ради. З 1984р. на посаді завідуючої бібліотеки працює Курінна Любов Іванівна. У 80-90 рр. при бібліотеці було створено 4 пункти видачі, де активно проводився обмін книг та відбувалися різні масові заходи.  
На цей час в бібліотеці налічується 8,5 тис. примірників книг.




Завідуюча Курінна Л. 1985 рік пункт видачі на МТФ №2  




















Соколовобалківська СБФ 2013 р. Година народознавства
«Не лінуйся, дівонько, вишивати буде чим гостей шанувати»
З яким захопленням молоде покоління вивчає ази майстерності  вишивання хрестиком та плетіння гачком.
Майстер-клас проводить майстриня  Кириченко С.В.  











Клуб за інтересами Соколовобалківської СБФ «Вишиваночка» запрошено до с. Мала Перещепина на зустріч з болгарською делегацією 2012 р












Клуб за інтересами «Вишиваночка» Соколовобалківської СБФ на зустрічі з болгарською делегацією 2012 рік. с. Мала Перещепина Новосанжарського району





У 2013 р. в бібліотеці розпочав своє існування
клуб за інтересами «Вечірня зоря» (Соколовобалківська СБФ)














Клуб за інтересами «Вечірня зоря» на Полтавському  обласному фестивалі – конкурсі мистецтв «Зірковий час» 


Диплом за участь у конкурсі. 2013 р.
У 2014 р. Полтавська газонафтова компанія надала Соколовобалківській СБФ спонсорську допомогу. Передала в користування бібліотеки два комп'ютери  та підключили їх до Інтернету. Читачі мають можливість через Інтернет відшукати потрібну інформацію.



Шевченківські дні, присвячені 200-річчю від дня народження Кобзаря «Шевченко на Полтавщині». Соколовобалківська СБФ, завідуюча Курінна Л. 2014 р.
Фонд Соколовобалківської СБФ складає 3327 пр., обслуговує 490 користувачів .
 

                  Історія Нехворощанської сільської бібліотеки - філії

 Нехворощанська сільська бібліотека бере свій початок ще з початку 20 – х років минулого століття. Саме у 1924 році у селі було організовано хату – читальню. Сюди односельці почали зносити з власних бібліотечок книги та газети, рідше серед преси з’являлися журнали.  Активісти організовували тут драматичні гуртки, художні читання, дискусії. Хата – читальня проіснувала до кінця 1956 року. Розміщувалася вона у колишньому поміщицькому приміщенні і займала одне крило, а в іншому була сільська рада. Доля книг, зібраних односельцями, не відома, не відомо також і про тих, хто керував  хатою - читальнею.
       Після війних хату – читальню перенесли у інше приміщення. На превеликий жаль ця будівля давно зруйнована і на її місці збудовано шкільну котельню.  У 1947 році з’явилася партійна бібліотека, яка розміщувалася у щойно відремонтованому Будинку культури і займала праве крило приміщення. З часом її перевезли у Нехворощанський райком партії, який займав колишній поміщицький маєток. Утворено районну бібліотеку – її завідуючою призначено Марченко К.А., бібліотекар Кучер Варвара Василівна, яка з 15.08 53 р. стала завідуючою і до листопада 1954 р. – потім було призначено Кузуб Людмилу Іванівну. У 1953 році створено пересувний фонд бібліотеки,  зав. пересувним фондом Нехворощанської районної б-ки працювала Давиденко Наталія Павлівна, потім Пугач Д.І. .  На початку 50 – х років у бібліотеці почали працювати кваліфіковані бібліотекарі Дьоміна Галина Степанівна та Валько Ніна Іванівна. З 1955 року Бутенко Валентина Іллівна, Гайдай Антоніна Гаврилівна. Читальним залом завідувала Володарець Оксана до 1957 року.  З 1958 року завідуючою працює Дьоміна Галина Іванівна,  бібліотекарем -  Крамаренко Уляна Петрівна, зав. читальним залом Кириченко М.І.,(з 1956р. Валько Ніна Іванівна), зав абонементом Шульга Лідія Іванівна, з 1958 грудня зав. абонементом Бутенко Валентина Іллівна.  Графік роботи бібліотеки: з 12 год до 21год.
            У березні 1954 року відкрито Нехворощанську районну бібліотеку для дітей та юнацтва, завідуючою призначено Крамаренко Уляну Петрівну – бібліотекаря дорослої бібліотеки , пізніше -   Кузуб Людмилу Іванівну.  Біблотекарі : Скиба Людмила Йосипівна, Яловега Ульяна Петрівна. З 1958 року завідує бібліотекою Володарець Оксана Іванівна. У1963 році, після приєднання до Новосанжарського району, дитячу бібліотеку обєднали з бібліотекою для дорослих.
У 70 – х роках Нехворощанську сільську бібліотеку перевели у Будинок культури, де і проіснувала до 1992 року. Саме цього року її перевели у приміщення колишньої поліклініки, а у 2007 році після капітального ремонту СБК вона повернулася  у своє колишнє приміщення.
На 1 січня 2015 року фонд бібліотеки складає 25046 пр, обслуговує 1993 користувачі. Бібліотека має відділи : абонемент та читальний зал для дорослих користувачів, дитячий абонемент, інтернет-пункт де є  4 компютери з доступом до інтернету для користувачів. Завідує бібліотекою – філією Котова С.І., бібліотекрі – Жорняк Є.М., Балабан Т.М., Котенко Я.О.


Протягом багатьох років завідувала Нехворощанською бібліотекою Дьоміна Галина Степанівна 1969 р.

Бібліотекар Нехворощанської бібліотеки Бутенко Валентина Іллівна 1967 р
Бібліотекар Бутенко Валентина Іллівна 1980 р.


Біля  літньої  альтанки   у дворі бібліотеки (Нехворощанська бібліотека кінець 50-х років)


Використано архіви Новосанжарського відділу культури і туризму, Новосанжарської ЦРБ,
Соколовобалківської та Нехворощанської СБФ.
Література:
Полтавщина:( Текст ): енциклопедичний довідник / за ред. А.В.Кудрицького . - К.: Українська енциклопедія, 1992.- 1024с.
Жук В.Н. Нові Санжари ( Текст ): путівник/ Жук В.Н., Жаботинський П.М. – Х.: Прапор,1989. – 124с.: іл.
Жук В.Н. Нові Санжари ( текст ): Історико – краєзнавчий нарис /Жук В.Н. – Х.: Прапор, 1970. – 96с.
Жаботинський П.М. Новосанжарщина ( Текст ): історичний доаідник /Жаботинський П.М. – Полтава : ПФ Форміка, 2006.-184с. : іл.
Історія міст і сіл УРСР : у 26 томах ( Текст ) : Полтавська область / за ред. В.Г.Ткаченка ; худ. В.І.Юрчишин; тех. ред. Г.С. Дерев’янко – К. : Головна редакція Української радянської енциклопедії , 1967. – 1027с.                                                                                                                                                                  
                        Матеріали підготувала методист ЦРБ Бесараб Л.

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий