пятница, 27 февраля 2015 г.

Бібліотека у житті громади



Публічна бібліотека сьогодні - це культурний центр, що забезпечує інформаційні потреби користувачів, організовує їхнє культурне дозвілля. Бібліотека не може існувати, якщо в ній не зацікавлене населення і якщо воно не готове її підтримати.
Сьогодні надзвичайно актуальними є питання:
- Чи розуміє суспільство роль бібліотеки ?
- Чи відповідають вони потребам місцевого населення, вимогам сьогодення?
- Як у непростих сучасних умовах зробити діяльність публічних бібліотек ефективною?
Ставлення влади, взаємозв'язки з громадськістю, соціооточення, інфраструктура, кадровий склад, книжкові зібрання – все це впливає на ролі, які бібліотеки можуть відігравати у своїй спільноті.
Популярність бібліотеки зростає завдяки новим інформаційним технологіям. Користувачі мають можливість попрацювати на комп'ютері, скористатися Інтернетом, відсканувати, віддрукувати документ, а також навчитися азів комп'ютерної грамотності.
Традиційно публічні бібліотеки намагаються "бути всім для всіх", проте кожна  є неповторною.
Та бібліотека перестає виконувати свою функцію, якщо фонд не поповнюється принаймні рік. Це особливо важливо в умовах, коли нині книжка із товару масового вжитку перетворюється на товар, який через високу вартість не кожен може придбати. Але якщо нових книг у бібліотеці немає, то природно, що читач туди не піде. Книги радянських часів вже нікому непотрібні, і за таких умов бібліотеки перетворюються на книгосховища, а не культурні центри. Сучасні люди хочуть сучасної книги. Бідні люди завжди будуть. І владі потрібно розуміти, що вони потребують не лише в холод тепла, в голод юшки, а й книжки у бібліотеці — і це нормально.
У сільській місцевості книгозбірні залишаються єдиним культурно – інформаційними закладами покликаними лобіювати інтереси територіальних громад, але в зв’язку з застарілою матеріально – технічною базою, відсутністю належного опалення в більшості сільських бібліотек філій, незадовільного рівня комплектування фондів існують перешкоди в отриманні бібліотечних послуг.
Громадськість вбачає бібліотеку, як місце, яке об’єднує жителів територіальних громад, як центр суспільного життя, культури, дозвілля ,творчості. Представники місцевих громад вважають, що бібліотека здатна взяти на себе роль провідної установи у вирішенні проблеми подолання інформаційної нерівності.
Бібліотека надає можливість людям спілкуватись в неформальній обстановці , стає куточком для відпочинку, де можна сховатись від тиску технологічного світу.

Сподіваємося, що органи місцевої влади зможуть оцінити важливу роль та здобутки бібліотек Новосанжарської ЦБС , підтримати їх фінансово , передбачивши в планах соціально – економічного і культурного розвитку району:
зміцнення матеріально технічної бази бібліотек;
підвищення рівня комплектування фондів;
сприяння та активну участь в подальшому розвитку бібліотек як головного інформаційного та культурно – просвітницького центру територіальних громад.











 



Комментариев нет:

Отправить комментарий