пятница, 31 октября 2014 г.

Бібліотеки та інформаційне суспільство



Процес інформатизації суспільства активно проходить в усьому світі і викликає постійну необхідність значного підвищення інформаційної культури людей. Бібліотеки перестали бути лише осередками збереження книжок та періодичних видань, а стали великим інформаційно-технологічним банком збереження та розповсюдження інформації. Виникнення дешевого мультимедійного персонального комп'ютера, поширення глобальних мереж, забезпечили необхідні технічні та економічні умови для реалізації проектів цифрових бібліотек.
Новосанжарська ЦБС має 4 інтернет-пункти, які працюють з 2011 року. Користувачі мають можливість одержувати миттєво різноманітну інформацію, здійснювати інтернет-покупки, користуватися скайп-звязком, електронною поштою і т.д. Бібліотеки - це громадські установи, де доступ до мережі Інтернет допомагає подолати цифрову нерівність та надати всім рівні можливості.

Данія та Фінляндія, країни з найвищим рівнем доступу людей до Інтернету вдома, також є країнами з найвищим рівнем використання комп'ютерів у публічних бібліотеках.
          Переконувати нас з Вами у важливості бібліотек не потрібно і загалом більшість українців ставиться до бібліотек дуже позитивно, вважаючи їх осередком культури. А от коли справа доходить до фінансування та виділення коштів на потреби бібліотек, тут, як кажуть, можливі варіанти…
Вивчивши  постанову Кабінету Міністрів України  від 06.08.2014 р. № 385 «Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на перод до 2020 року», у Новосанжарській ЦБС після консультацій з органами влади, запланували на наступний 2015 рік  утворення інформаційних інтернет - пунктів у Малоперещепинській, та Старосанжарській СБФ. Проведення інформатизації бібліотечних процесів (систематизація, каталогізація, комплектування, робота з читачами), встановивши програму ІРБІС у ЦРБ. Адже доступ до інформації є необхідним для розвитку і процвітання людей та місцевих громад. Сільські жителі не повинні бути обмеженими в отриманні оперативної інформації та Інтернет-послуг.

Комментариев нет:

Отправить комментарий