среда, 10 сентября 2014 г.

Україна в огні

І стоїть Україна перед нашим духовним зором у вогні, як неопалима купина»
Олександр Довженко
"Україна в огні", 1943


Сьогодні 120 років від народження нашого великого Генія – Олександра Довженка. Як і Шевченкові 200, його 120 Україна пошановує у часі війни, війни за Незалежність, війни за Гідність.
У роки Другої світової Довженко написав свою знамениту "Україну в огні", за яку Сталін довго ламав хребта непокірному митцеві. Бо угледів забагато України у геніальній кіноповісті про боротьбу українців проти фашистів. Усім органам цензури було надіслано директиву"не публікувати в цивільній і військовій пресі твори О.Довженка без особливого на те дозволу в кожному окремому випадку". Осмислюючи цю ситуацію, Олександр Довженко записав у своєму щоденнику:"…невже любов до свого народу є націоналізм? Чи націоналізм… в невмінні художника стримати сльози, коли народу боляче…?" Україна — єдина в світі країна, де не вивчають як слід історію власного народу, де люди не знають і не шанують своїх героїв. То ж звідки взятися патріотизму, відданості й мужності в людині—безбатченкові? Ось на цьому наголошує письменник. Він вірить, що такі жорстокі уроки історії не пройдуть даремно.



Саме Україна прийняла на себе перші в СРСР удари німців; найстрашніші і найбільші битви відбувалися на її полях, і вся вона палала у вогні та стражданнях. Ці картини з жалем і болем, а ще більше з жагучою ненавистю до ворогів змальовує автор:

«Горять жита на многі кілометри, палають, топчуться людьми, підводами… Ревуть аероплани. Мечуть бомби. Розсипаються вершники по полю, мов птиці… Крик, і плач, і височенний зойк поранених коней.»


"О час! Великий, мудрий художник! Ти несеш на своїй палітрі не тільки сивизну нашу, чи задерті кирпи, чи короткозорість нашу, чи випадкові часом ознаки наших геройств, а щось незмірно більше, глибше і велике, що складає в блакиті майбутнього блискучої краси трагедійний портрет безсмертного нашого народу." - сказав О.Довженко ніби про нинішню Україну.


Саме цей непростий час привертає увагу до творів митця про воєнні дні в Україні - про те, як бійці і селяни пережили окупацію під час Великої вітчизняної, як страждали через зради і виборювали перемогу, «Україна в огні». Знову.


саме цей непростий час привертає увагу до творів митця про воєнні дні в Україні - про те, як бійці і селяни пережили окупацію під час Великої вітчизняної, як страждали через зради і виборювали перемогу, «Україна в огні». Знову.Джерело: fakty.ictv.ua













 

Комментариев нет:

Отправить комментарий