вторник, 22 апреля 2014 г.

Світ, побачений крізь книгу

      Книжкова виставка – перегляд до Всесвітнього дня книги та авторського права влаштована в читальній залі ЦРБ
Сьогодні людина не може відповідати вимогам сучасності – бути освіченою, високоморальною, володіти сучасними технологіями – без книги. Ми  покликані максимально ефективно використовувати як традиційні, так і новітні технології для передачі культурних , духовних цінностей новому поколінню. Тоді людина залишиться мислячою істотою — «Homo sapiens» — Розумною людиною. Тому що тільки з книгою в руках людина може сказати: «Cogito ergo sum» — «Я думаю, отже я існую».
  




  Щорічно 23 квітня відзначається Всесвітній день книг та авторського права  –починаючи з 1996 року. Всесвітній день було проголошено на 28-й сесії ЮНЕСКО 15 листопада 1995 року (Резолюція №3.18).
Сердечно вітаємо письменників, видавців, бібліотекарів, читачів, книгорозповсюджувачів, усіх тих, хто шанує й розвиває друковане слово, із Всесвітнім днем книги і авторського права!  Бажаємо всім шанувальникам книги нових відкриттів, реалізації творчих задумів та натхнення!


Велика-бо користь буває чоловікові від науки книжної, бо книги вказують нам і навчають нас, як іти шляхом покаяння, і мудрість, і стриманість здобуваємо із слів книжних. Книги подібні рікам, що тамують спрагу цілого світу – це джерела мудрості.

                                                                       Повість минулих літ

Першою книжковою столицею в 2001 році комітет ЮНЕСКО назвав Мадрид У наступні роки книжковими столицями ставали Олександрія, Нью-Делі, Антверпен Монреаль, Турин, Богота, Амстердам, Бейрут, Любляна, Буенос-Айрес. У 2012 цього почесного звання був удостоєний Єреван – адже саме того року Вірменія відзначала круглу дату – 500 років вірменського книгодрукування саме тоді, як в 1512 році, коли Акоп мегапартії видав у Венеції першу вірменську книгу “Урбатагірк”. А в 2013-му році книжковою столицею світу був Бангкок. Нігерійське місто Порт-Харкорт є книжковою столицею світу 2014


Всесвітню столицю книги щороку вибирає комітет, що складається з представників ЮНЕСКО, Міжнародної асоціації видавців, Міжнародної федерації книгопродавців і Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій і установ. Столицю книги вибирають строком на 1 рік, починаючи з 23 квітня кожного року. Проект «Всесвітньої столиці книги» є іміджевим і не передбачає грошової винагороди для переможця.
                А щодо авторського права — це один із засобів охорони інтелектуальної власності людини, набір прав, наданих авторам оригінальних творів. Інтелектуальна власність охоплює всі творіння людського розуму. Великий Мікеланджело писав: «Людина малює головою, а не руками». Авторське право захищає не ідеї або факти, а спосіб їх вираження: письмові, музичні, живописні, драматичні, хореографічні твори, фільми та мультимедійні продукти, комп'ютерні програми. Знаком того, що той чи інший оригінальний твір охороняється авторським правом, служить символ ©. За ним, зазвичай, вказується ім'я власника авторського права та рік створення твору.


                                












Комментариев нет:

Отправить комментарий