четверг, 5 сентября 2013 г.

1 вересня

  До 1 вересня 2013 року в читальному залі Новосанжарської центральної районної бібліотеки була організована виставка «Світоч української культури», присвячена творчості Духовного Батька України – Т.Г.Шевченку.

Святково прибрана зала радо зустрічала дорогих гостей – учнів 10 класу  Новосанжарського НВК (класний керівник Авдєєва Н.П.) які завітали сюди на свій перший урок у цьому навчальному році « Ми нащадки Кобзаря»
    Завідуюча відділом обслуговування Т.Паттієва привітала учнів з початком  нового навчального року і побажала добре навчатися, щоб бути цікавими , затребуваними  і успішними людьми. Потім запросила до щирої, без фальшивого піїтету розмови про  Велику Людину,в якій в найскрутніші бездержавні часи Бог переховував і зберіг для  нас Україну– Т.Г.Шевченка. Геніальність Шевченка, як особистості, -  наголосила Т.Паттієва,- виявилась в його загостреному відчутті національної автентичності свого народу -  тієї автентичності, яку російське самодержавство намагалося нівелювати всіма можливими засобами. Шевченко розумів,що національна своєрідність – це благо ,яке треба будь – якою ціною берегти, бо втративши її, можна втратити й себе у цьому світі. Щоб цього не сталося, ми повинні іти до Тараса, читати і розуміти його , бо він, мов біблійний Мойсей веде нас , українців, через простір і час  до не знищеного прикоріння нашої нації.
      Учні за власним уподобанням читали вірші з « Кобзаря», багато декламували напамять, вірш «Заповіт», як  один з національних гімнів України, прослухали стоячи.

     Головною метою уроку було донести до учнів думку  про те, що ми всі – «і  мертві, і живі ,і ненароджені» українці  -  перебуваємо в єдиному просторі, що  на світі все минуще, окрім пам’яті,яка в’яже всі покоління в єдину  духовну сув’язь Людини.

Комментариев нет:

Отправить комментарий