среда, 31 июля 2013 г.

Вибір віри – шлях у Європу

           «Вибір віри – шлях у Європу» - під такою назвою у Новосанжарській ЦРБ відбулася інформаційна година, присвячена 1025 річчю Хрещення Русі. Напередодні у читальній залі була розгорнута літературномистецька виставка «Святині рідної землі». Окрасою її стали ікона Казанської Божої Матері (вишивка Коломійця Андрія), вбрана рушником ХІХ ст.., та картина С. Чорнобай , «Яблунева повінь». Учасниками цього заходу стали активні читачі бібліотеки -  викладачі музичної школи, вчителі , учні, працівники ЦССМ.
Бібліотекар відділу обслуговування Федорець Г.С. докладно ознайомила присутніх з шляхами поширення християнства на теренах сучасної України, привела фактичні свідчення, які пропонує церковна і світська наука стосовно історичності цієї подіїОзнайомила з літературою, представленою на книжковій виставці.

           
Про наслідки і значення Хрещення Русі в своєму виступі говорила завідуюча відділом обслуговування ЦРБ Паттієва Т.І.:


-          Заслуга князя Володимира  полягає в тому, що він як будівничий держави зрозумів, що знайти визнання у світі,бути прийнятим у коло європейських держав  можна лише прийнявши християнство, яке було вершиною досягнень тогочасної цивілізації. Хрещення Київської Русі переросло суто церковну подію, а набуло цивілізаційного значення. Київська Русь стала однією з наймогутніших держав Європи. З прийняттям християнства на Русі поширилася писемність. Володимир закладав школи, будував церкви спершу в Києві, а згодом по інших містах. Прийняття християнства не прийшло до безпосереднього політичного опанування Русі Візантією, а відкрило новій християнізованій спільноті зв'язки з далекими і близькими сусідами, слід уважати найпозитивнішим наслідком акту хрещення Русі .

Комментариев нет:

Отправить комментарий