пятница, 26 апреля 2013 г.

З метою ознайомити дітей з побутом і традиціями українського народу, із традиційними українськими ляльками-мотанками з кори, трави, соломи, ниток, тканини у Маячківській СБФ  проведене засідання клубу «Краєзнавець» та урок народознавства з майстер – класом  від народної майстрині Лисенко Світлани.
Діти вчились виготовляти ляльку-мотанку використовуючи різні матеріали, прикрашати її одягом, прикрасами, а також розуміти відмінності між ігровою і обереговою ляльками.
Ігрові використовували для розваги дітям. Оберегові – оберігають людину від небезпеки, хвороби, сварки, темних сил. Такі ляльки мами виготовляли для своїх дітей: клали в колиски, підвішували над ними, давали гратися ними. Вважалося, що все погане забирає на себе лялька, а дитинка росте здорова.

Аби оберіг нікого не нагадував, і не завдавав шкоди, робили його безликими. Замість обличчя на голові мотанки зображували хрест – символ сонця і плодородної землі. При виготовленні оберега не використовувались ні ножиці, ні голка. Найпростішу мотанку діти могли виготовляти з трьохрічного віку. Це був зайчик-мотанка. Хустинку складали навпіл, зверху робили вушка, перев’язуючи ниткою тканину, а знизу ховали писанку. Найчастіше робили на Великдень і дарували разом з писанками, крашанками.


Комментариев нет:

Отправить комментарий