вторник, 12 марта 2013 г.

Шевченківські читання


Ми наближаємося до відзначення у 2014 році 200-річчя з дня народження геніального українського поета Тараса Шевченка.
Незважаючи на короткий життєвий шлях (всього 47 років), Тарас Шевченко залишив великий відбиток у літературі і художньому мистецтві. Шевченко писав, в основному, в жанрі поеми, балади, повісті. Загальновідомі збірки його віршів — «Кобзар», «Три літа», «У казематі». Тарас Шевченко — автор більше 1000 художніх робіт, в основному, це пейзажі, портрети, жанрові малюнки. Він досконало володів технікою написання картин олівцем, пером, аквареллю та олією. Шевченку було присвоєно ступінь академіка з гравірування.
Бібліотека бере активну участь у підтримці читацького інтересу до творчості Т. Г. Шевченка. Традиційно до дня народження Тараса Григоровича Шевченка бібліотека підготувала книжкову виставку «Світоч української культури». Увазі користувачів пропонується великий інформаційний матеріал про його життя і творчість, добірка «Кобзарів» виданих за роки Незалежності України, серед яких увагу привертає репрезентативне видання 1840 року.
Виставка буде цікавою усім шанувальникам творчості Великого Кобзаря.
На виставці представлено документи з фондів. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.
У бібліотеці були проведені Шевченківські читання, "Душа поетова святая живе в святих його речах…", в яких взяли участь учні 10 класу  Новосанжарського НВК (учитель Царенко Г. Б.), учасники літературного-мистецького факультету , університету 3 віку (керівник Червона О.С.) соліст ЦКД Гурій Б.А. акомпаніатор Колодочка М. Г.  (Така її доля…) місцеві поети Чепіжний В. О., Призов М. І. працівники бібліотеки. На закінчення літературних читань учасники переглянули слайди "Тарасові Музи"



Лейтмотивом читань стали слова ведучої: голос поета став голосом самої України. Минають десятиліття, а він не лише не стихає, а набуває нової сили. Здається, що його поезія написана вчора або сьогодні. Мріємо, що звучатиме вона не тільки на урочистих заходах а й в кожній оселі, де мама і тато читатимуть Шевченка своїм дітям, а ті – їхнім внукам, щоб не перервався зв'язок поколінь. Щоб Україна була щасливим раєм на землі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий