пятница, 8 июня 2012 г.

Зустріч з Дипломантом конкурсу «Коронація слова» Юрієм Коцегубом

Найцікавіші сучасні твори отримали відзнаки “Коронації слова”
31 травня в Києві відбулася XII церемонія нагородження переможців Міжнародного літературного конкурсу “Коронація слова”. Конкурс підтримує Міжнародний фонд “Відродження”.
    Церемонія зібрала понад 1000 шанувальників сучасної української літератури. Авторам із різних регіонів загалом вручили 59 відзнак у номінаціях “Романи”, “П’єси”, “Кіносценарії”, “Пісенна лірика”, “Твори для дітей”. Також літераторів нагородили спеціальними відзнаками за найкращий твір на тему мандрів, історико-патріотичний роман, ексклюзивний жіночий твір та еротичний твір. Цього року на конкурс надійшло близько 6000 творів. Дипломантом номінації «Романи» став наш земляк Юрій Коцегуб , за історичний роман «В Темнім лузі, за Дунаєм» – так розпочала зустріч з молодим автором бібліотекар читального залу Паттієва Тамара Іванівна.  Потім було безліч запитань до Юрія – і про задум написання твору, його зміст, джерела, захоплення і вподобання самого автора, про атмосферу церемонії вручення премій, зустрічі з  письменниками.  Юрій охоче відповідав на різні запитання.
     Юрій Михайлович Коцегуб народився у селищі Нові Санжари 08.03.1984р. Навчався у Новосанжарському  НВК  клас з поглибленим вивченням англійської мови. Після закінчення школи здобув професію помічника бурильника розвідувального буріння нафтових та газових свердловин у Полтавському ПТУ №10. Пройшов строкову службу в Прикордонних військах України (2002- 2003рр).  Потім роки навчання в Полтавському технічному університеті ім.. Ю.Кондратюка і диплом спеціаліста з економіки підприємства. 2003 – 2008рр. працював у приватних підприємствах м. Полтави. Зараз працює помічником бурильника у ТОВ № «Голден  Деррік». Майже рік у перервах між вахтами працював над історичним романом «В Темнім Лузі, за Дунаєм», за який 31 травня отримав Диплом лауреата  конкурсу  «Коронація слова».
     Роман «В Темнім Лузі, за Дунаєм» відкриває маловідому трагічну сторінку спадкоємців запорізького козацтва – задунайських козаків.  Охопивши часи від заснування Дунавецької (Задунайської) Січі до її зруйнування, автор відображає деякі епізоди з життя українських козаків в Темнім Лузі. Непрості відносини з турками, збройні сутички з донцями-некрасівцями, побутові негаразди та неодноразові запросини росіян із обіцянками про гарне життя – зі всим цим стикалися січовики, що проживали в дунайських плавнях.
         Поряд із старими запорожцями, що ревно дотримувались січових звичаїв та традицій на політичну арену виходить досить суперечлива, недалекоглядна, в дечому авантюрна постать Йосипа Гладкого. Дірвавшись до влади, відразу призначив курінними отаманами вірних йому людей, завів нові порядки… До чого це призвело, невдовзі відчуло на собі все козацтво…
   

Комментариев нет:

Отправить комментарий