пятница, 15 февраля 2013 г.


Вечір пам”яті, присвячений Герою Радянського Союзу
ВОРОТНИКУ СТЕПАНУ ГРИГОРОВИЧУ
 (Розміщено виставку з матеріалами про Героя Радянського Союзу Воротника Степана Григоровича)
«                                                                                  »
Доброго дня , шановні односельці !
Сьогодні тематично-виховний захід приурочений до дня вшанування пам»яті нашого земляка Героя Радянського Союзу Воротника Степана Григоровича.

1     ведучий. 23 вересня Полтавщина відзначила 69-ту річницю звільнення від німецьких загарбників, а 28 жовтня - звільнення нашої країни - України. Наш сьогоднішній захід присвячений всім тим, хто здобув Перемогу у священній битві з ворогом, хто захистив наше сьогодення і наше майбутнє, хто своїм життям заплатив за Перемогу у Великій Вітчизняній війні.
2        ведучий. 69 років. Швидко, мов весняні струмки, збігають роки, квітнуть дерева, половіють жита, приходять у світ нові покоління. Але не старіє, не зникає пам”ять тих літ. Вона живе у спогадах бійців і в суворому монументі, як свідок грізних років і переможних боїв, пильно дивиться на нас в залах музеїв , із сторінок книг;її мужню і величну, надійно оберігає народ, передаючи, як святиню, у спадщину поколінням.
Пам'ять, стій! Зупинись на хвилинку.
Серце, замри...
Це потрібно не мертвим,
Це потрібно живим!
Це на світанку сталося колись:
Стривожений із муками і жалем
Світ стрепенувся, кров”ю вмить заливсь,
Неначе розпанаханий кинджалом
Війна назустріч молодому дню.
Із гуркотом, і:, брязкотом котилась.
Лавиною металу і вогню
На нашу землю й долю навалилась.
Звучить ПІСНЯ
«                                                                                                                               »                          
2 ведучий. Для більшості наших співвітчизників війна розпочалася 22 червня 1941 року, коли фашистська Німеччина напала на Радянський Союз. На українських землях війна тривала 1225 днів і ночей, з 22 червня 1941 року по 28 жовтня 1944 року.
І  ведучий. Весь народ піднявся на захист Вітчизни. Країна перетворилася на величезний бойовий табір, охоплений єдиним поривом розбити ворога, вигнати його з рідної землі, знищити фашизм. Чудеса мужності, стійкості і героїзму виявив наш народ! Нема такого міста чи села, такого поля чи гаю, де б у жорстокій боротьбі не пролилася кров українських воїнів, де б не проявилася їхня могутність і відвага, адже кожен знав, що він захисник рідної землі, народу.
2   ведучий. У Великій Вітчизняній війні приймало участь біля 1400 нехворощан. Не повернулося з фронту 702 чоловіки.За мужність і відвагу, проявлені у боях з німецькими загарбниками нехворощани нагороджені бойовими орденами і медалями.
1   ведучий. Серзд нехворощан-фронтовиків був і Воротник Степан Григорович. Він воював з німецькими загарбниками з перших днів війни і брав участь у боях під Москвою, на Волзі, на півдні України, в Прибалтиці. Майора Воротника Степана Григоровича удостоєно високого звання Героя Радянського Союзу, а ще він нагороджений 4 орденами Червоного Прапора, орденом Леніна ,орденом Червоної Зірки, 4 медалями серед , яких медаль «Золота Зірка».
2    ведучий. Народився Воротник Степан Григорови у 1908 році в селі Нехвороща. Батьки займалаися сільським господарством. З малих років пішов у трирічну земську школу Навчався добре. З особливою теплотою і любов”ю він згадує своїх перших учителів подружжя Совіних. Після закінчення школи сім”я переїздить до Дніпропетровської області. С 17 років він став бригадиром тракторної бригади. У 20 років його призвали в ряди Червоної Армії. Закінчив школу командирів, потім Київський авіаційний технікум та харківську льотну школу.
Звучить ПІСНЯ
«                                                                          »

1 ведучий. О 4-й годині ранку 22 червня 1941 року німецькі війська без оголошення війни віроломно напали на нашу країну. Було оголошено тривогу. Степан Воротник зразу подумав - навчання, але це був початок війни. Всі зрозуміли - настав час, де радянські льотчики повинні скласти головний екзамен - на героїзм, безстрашність і мужність.. Були тяжкі роки. Німці рвалися до Москви. Підрозділ у якому служив Степан Григорович було перекинуто під Москву.
2      ведучий. Майор Воротник приймав участь у бойових завданнях, потрапляв у різні складні ситуації, був поранений, лікувався у шпиталі і знову ставав у ряди захисників Вітчизни. Він згадує: « Наші війська почали наступ на півдні країни і фашисти зібрали свої сили з усього Півдня. Оборона Криму була у них дуже міцна, вся бойова техніка, що була на Півдні, зосередилася там. Декілька разів посилалися ескадрильї і не долітали. Наша ескадрилья зробила теж декілька вильотів. Тут я - вже командир ескадрильї і літаю на завдання на чолі полку. Завдання виконували. Особливо пам’ятною і важкою була операція в Севастополі. У ній я вже був на чолі дивізії, завдання виконали і повернулися усі літаки не пошкоджені. Ніякі вибухи зеніток не могли пробити і розкидати нам чіткий, злагоджений політ. За виконане завдання мені було присвоєно високе звання Героя Радянського Союзу».
1   ведучий. Після закінчення Великої Вітчизняної війни продовжував службу в Радянській Армії, проживав у місті Чернігові. 1954 року вийшов у відставку , в званні майора. Помер Степан Григорович Воротник
3       грудня 1991 року, похований на Яцевському кладовищі.
2   ведучий. Ім”я нашого земляка відоме не тільки на Полтавщині, а й по всій Україні.
Рішення №5 від 21 червня 2012 року «Про увічнення пам»яті видатних земляків».
Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування України» виконком Нехворощанської сільської ради вирішив:
1.Подати пропозицію до Новосанжарської районної ради ,щодо увічнення пам»ті видатного земляка Героя Радянського Союзу Воротника Степана Григоровича на алеї Слави в селищі міського типу Нові Санжари .
1  ведучий.
Скільки битв одгриміло довкола У навіжений божевільний час Та чорна кривда правди не зборола
1 не піддався езіт пітьмі, не згас.
Хто гордий,, гой не стане на коліна.
Таких нікому не перемогти.
2   ведучий.
Нехай же добром нам стеляться дороги Нехай життя на більше втіхи дасть,
Та знаймо, що за радість Перемоги Заплачено мільйонами нещасть!
1 ведучий.
Давно я чув, що з просторів небесних Нам світять зорями в нічній імлі Безсмертні душі праведників чесних,- Отих людей, що вмерли на землі.
2   ведучий. Солдатські душі. Вони очима-зорями дивляться на Нас з небес, журавлями пролітають над нами, сумно курличуть в небесній далині.
« __________________________________________ »
/
1   ведучий. Щоб жар милосердя злоба не згасила, щоб нас не здолали байдужість і гнів , давайте ходити не лиш на могили, а в кожну домівку зайдіть до солдата, бо завтра вже буде запізно.
2   ведучий. Ветерани! Сивочолі наші, дорогі,скільки горя випало на долю вашого покоління, але ви мудрі , ви вмієте любити і прощати. Спасибі, що вистояли, що вижили , що перемогли .
1   ведучий. Пливуть літа так швидко наче хмари
І двічі жить на світі не дано ,
Дивіться ж ,люди , не споганьте слави И опалено війною знамено.
2   ведучий. Живіть собі без кривди, без тривоги,
Свободою втішайтесь , як орли,
Та честь дідів не затопчіть під ноги,
Щоб ваші літи вас не прокляли.
1   хлопчик. Перед могилами наших дідів і прадідів ,перед сивочолими ветеранами, які подарували нам мир, життя , розгромили ворога і захистили нашу землю.
2   хлопчик. Ми обіцяємо любити України , своєю працею і вчинками зробити її сильною, багатою і квітучою .
«_____________ ____________________________ »

Комментариев нет:

Отправить комментарий