вторник, 25 ноября 2014 г.

Сучасна бібліотека – центр інформації, духовного розвитку та організації дозвілля.


За такою темою відбувся районний семінар бібліотечних працівників.

Директор ЦБС В.В.Нездойминога у своєму виступі акцентувала увагу бібліотечних працівників на розвитку процесу трансформації сільських бібліотек із формату традиційної бібліотеки-книгосховища у інформаційні, соціокультурні та комунікативні центри громад,  проаналізувала стан роботи в ЦБС у цьому напрямку та окреслила чергові завдання та ресурси, які мають бути задіяні на шляху розвитку та вдосконалення бібліотечних установ району.
На семінарському занятті  виступили: заступник директора  ЦБС  по роботі з дітьми Г.Чернова - «Розвиток соціального партнерства  для  взаємовигідної співпраці.», бібліограф ЦРБ Материнко С. - «Розвиток послуг на основі нових інформаційних технологій - напрям діяльності публічної бібліотеки. Робота Центрів Регіональної інформації», методист ЦРБ Бесараб Л. - «Основні завдання і напрямки роботи ЦБС на наступний 2015 рік», Директор ЦБС та методист ЦРБ провели заняття  «Бібліотеки як центри підтримки громади в умовах воєнної загрози: робота з внутрішньо переміщеними особами»

Бібліотекарі ділилися досвідом роботи своїх бібліотек, їх партнерською співпрацею з різними організаціями і установами


понедельник, 24 ноября 2014 г.

Кров мільйонів загиблих від голоду стукає в наші серця.


Годину памяті під такою назвою підготували і провели бібліотекарі районної та сільських бібліотек-філій.                                                      

 «Року 1933 від Різдва Христового був в Україні великий голод. Не було тоді ні війни, ні суші, ні потопу, ані моравиці. А була тільки тоді зла воля одних людей проти інших. І ніхто не знав, скільки невинного люду зійшло в могилу – молодих, старих, дітей, ще не народжених в лонах матерів…»
/ Спогади нині померлої Никифорової Ганни Федорівни жительки с. Полузіря Новосанжарського району.
Ми багато чули брехливих версій про голодомор, міфічну засуху, колективізацію, індустріалізацію, самознищення українців. Але правда завжди одна, ми ніколи її не змінимо – це геноцид української нації. За неточними підрахунками – в Україні загинуло 5-6 млн. наших громадян, деякі наукові дослідження стверджують, що ця кількість сягнула майже 8 млн. Тоді, восени 1932 року, в Україні, і на Полтавщині зокрема, видався небувалий урожай – стодоли і засіки ломилися від пахучого зерна. Ніщо не віщувало біду. Але біда прийшла в більшовицькому мундирі, з наганом у руці. Ця біда хотіла їсти, не те, що виростила, а те, що відібрала…

пятница, 7 ноября 2014 г.

Мова ця - як пісня. І мова - казка...

- Відбулася літературна година до Дня української писемності та мови в читальній залі районної бібліотеки. Мова для кожного народу стає ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, рослин, людина не може існувати. Як великим нещастям обертається нищення природи - так же боляче б'є по народові і зречення рідної мови чи навіть неповага до неї. Згадаймо слова В. Сосюри: "Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема". Словом можна доторкнутися до найніжніших рис в людському характері, до найпотаємніших ку¬точків людської душі, до найсокровеннішого. Сло¬вом можна створити красу, а можна і спотворити.
О, що за мова! Тільки скажеш слово -
Й воно співає так, неначе вітер
Струни торкнувся - і вона зітхнула.
Струна? Чи слово? Чи,сама душа?
О, що за мова!..
Остапчук І.

среда, 5 ноября 2014 г.

Для внутрішньопереміщених осіб

Для осіб, котрі покинули місце  постійного проживання на території АТО, і мають потребу в допомозі є  матеріали, які можна переглянути натиснувши лівою кнопкою мишки на слові    "тут".
1.  Гарячі лінії та посилання.    тут
2.  Інструкція отримання послуг.  тут
3. Вибори (Презентація для ВПО). тут
4. Постанова ЦВК про вибори.  тут
5. Витяги  з Законів. тут
6. Законодавство. тут