пятница, 29 августа 2014 г.

Україна - єдина країна .



1 вересня, вулиці українських  міст і сіл наповняться білими бантами, різнокольоровими букетами і загальним радісним відчуттям того, що попереду нова сторінка життя — цікава і барвиста.

  Вітаємо школярів та учителів з Днем Знань! Впевненості у власних силах та відвертого прагнення до нових знань, адже знання -  це сила!
1 вересня у читальній залі районної бібліотеки відбудеться відкритий урок «Україна – єдина країна» для учнів 11 класу (кл. керівник Авдєєва Н.П.)
Любіть  Україну,  як  сонце,  любіть,
                            як  вітер,  і  трави,  і  води…
                            В  годину  щасливу  і  в  радості  мить,
                           любіть  у  годину  негоди.  
                                                                                      В.Сосюра

пятница, 22 августа 2014 г.

Нова Україна: проблеми і перспективи розвитку.



Круглий стіл у центральній районній бібліотеці до дня незалежності України. Ініціатори - РДА та районна рада. Модераторами круглого столу були –  зав. відділом обслуговування ЦРБ Тамара Паттієва  і голова РДА Володимир Паршевлюк.   Більше 40 учасників круглого столу обговорювали питання люстрації влади, наступні вибори до Верховної Ради, інформаційну політику.
Паршевлюк: Маємо війну, корумповані схеми, не люстровану  владу. Схід: жахливо і страшно, але найважливіші події в парламенті – немає чесного європейського закону про вибори. Якщо і далі житимемо за такими законами – повернемося в минуле.

Голова районної ради Геннадій Супрун: Для проведення кардинальних реформ потрібна політична воля керівництва держави . Досі не ратифікована угода з ЄС. Вибори повинні проходити за відкритими партійними списками.  
Емоційним було обговорення питання духовності та  військових дій на сході країни.


 - А. Любко : те, що відбувається зараз  в державі – це наслідок розділення українців владою по духу протягом багатьох десятиліть. Штучний поділ на Схід і Захід.  Результатом і є ця духовна розєднаність, а загострення матеріальних проблем – наслідок патерналістського виховання. Тому зараз час молоді, яка повинна прийти у владу і все змінювати. На мою думку – людям після 50 р. там не місце.
О. Іван : Потрібна єдина православна українська церква, яка обєднає віруючих . Але прийти до цього мирним ненасильницьким шляхом просвіти. Духовне повинне об’єднати. Культура, дух і віра повинні бути домінуючими, а не сила грошей.
Тарасюк В. : радикальні заклики небезпечні, посіють зерна люті серед людей. Культурно-інформаційна політика потребує підтримки і послідовності. Якщо нація самосвідома – її нелегко розєднати і подолати.

вторник, 19 августа 2014 г.

«Бібліотека в житті громади: йдемо у майбутнє разом»

В рамках обласних Громадських обговорень
«Бібліотека в житті громади: йдемо у майбутнє разом»
бібліотеки Новосанжарської районної централізованої бібліотечної системи долучилися до цього заходу.
Громадські обговорення проводяться відповідно до Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», ініціативи Української бібліотечної асоціації (УБА) в рамках Програми з адвокації «Через бібліотеки – до знань».
Обговорення передбачають основні цілі:
  • вивчити громадську думку щодо подальшого розвитку бібліотек;
  • виявити різні точки зору громади на сучасний бібліотечний сервіс;
  • привернути увагу органів місцевого самоврядування до бібліотечних закладів;
  • обговорити проблемні питання подальшого функціонування книгозбірень регіону.

«Якою має бути бібліотека нашої громади ?»
На сьогодні бібліотеки району залишаються закладами, доступними усім категоріям населення. Адже саме тут можна безкоштовно отримувати інформаційні послуги. Однак інформаційні потреби відвідувачів бібліотек зростають.
Тож роботу книгозбірень потрібно модернізувати.
Яким чином це зробити, і що в першу чергу потребує оновлення, повинні вирішувати саме ви. Починаючи з серпня в районі відбуваються громадські обговорення на тему «Бібліотека в житті громади: йдемо у майбутнє разом». Вони триватимуть по першу декаду листопада 2014 року. Для населення та користувачів бібліотек проводяться анкетування, вуличне та телефонне опитування, інтерв’ю, дискусії, діалоги, засідання за «круглим столом». У читальній залі районної бібліотеки Ви зможете заповнити анкету і долучитися до обговорень.
Районна бібліотека для дітей організовує конкурси дитячого малюнку :“Якою діти бачать бібліотеку ”.
Отримані відомості будуть систематизовані і використані при проведенні засідання «круглого столу», яке відбудеться у центральній районній бібліотеці у жовтні 2014 року.
 Завершальний захід – підсумкове засідання Громадських обговорень у грудні, яке організовується управлінням культури Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. І.П.Котляревського, Полтавським обласним відділенням Української бібліотечної асоціації. Наслідком Громадських обговорень буде прийняття Резолюції.
Ваші пропозиції врахують при прийнятті Резолюції, в якій визначатиметься стратегія здійснення місцевої політики в бібліотечній сфері та в подальшому розроблятимуться шляхи модернізації книгозбірень.

Просимо долучитися до обговорень.

понедельник, 11 августа 2014 г.

Вам слово, сини України…


                 Щоб не рвали більше вогненні змії
Синє небо й дніпрових глибин…
Я бажаю моїй Україні
Миру, сонця й людського тепла,
Щоб земля її вільна навіки
В незалежності буйно цвіла.
-          віршами Михайла Задорожного про рідну землю розпочалася зустріч літературних клубів Кобеляцького  «Літератор» та Новосанжарського «Джерело». Зустріч була незвичайна за невимушеною атмосферою спілкування. Наші гості мало говорили про себе, але їх творчі роботи все сказали про них. Ніякі університети не роблять людину мудрою, бо вона, мудрість, з родинного коріння від батька-матері, від пережитого і осмисленого, від праці над собою, небайдужості до інших. «І зараз нам є за що переживати – іде боротьба за незалежну Україну! Майдан, Крим, Схід України – події від яких я згорбатів: не міг писати, думки не лягали на папір…» /М. Задорожний. Проживає у старовинному козацькому селі на Дніпрових берегах – Солошине. Вся його поезія- любов до рідної землі і людей які тут  живуть і працюють. Працював водієм у колгоспі, але книга, поетичне слово – супроводжують все життя.

среда, 6 августа 2014 г.

… І ХЛІБОМ, І ЦВІТОМ, І ПРАДІДОМ-ДІДОМ ГРІЄ ДУШУ СЕЛО, МОЄ РІДНЕ СЕЛО

-  у  Крутій Балці  відзначали день села. Згадували знаних трударів рідного краю - тих, хто зараз працює на цій благодатній землі і тих, хто на заслуженому відпочинку, віддавши свої кращі роки хліборобській праці, яка ніколи не була легкою. Завідуюча бібліотекою влаштувала  виставку  «У цім краю, де серцю рідна пристань…» з цікавими матеріалами  про різні періоди життя села. Один з її розділів «Захисники Батьківщини» -  викликав найпильнішу увагу односельців - про тих, хто захищає нашу землю на Сході країни.  Левченко О. П., Крапивін Є.С., Банк В.А., Бурда М.Г. А Левченко Олександр Петрович і Бурда Микола Григорович одержали  коротку відпустку. То ж  односельці буквально «засипали» їх запитаннями.