пятница, 24 января 2014 г.

Шевченківські читання «Кобзарева стежина»

 2014 рік в Україні оголошено  Роком Тараса Шевченка згідно з Указом Президента України. Полтавська Обласна Наукова бібліотека ім.І.П.Котляревсьеого оголосила проведення обласних Шевченківських читань "Кобзарева стежина" з 21 січня по 1 грудня 2014 року. В Новосанжарській районній бібліотеці  рік Шевченка розпочався Шевченківськими читаннями «На вічному шляху до Шевченка" 22 січня 2014 року, участь в яких взяли: заступник голови районної ради – Перерва М.С., учні 11- А класу Новосанжарського НВК (вчитель Царенко Г.), бібліотекар Писарівської СБФ Демиденко А.,завідуюча відділом районної газети «Світлиця» - Коровайна К.Г. Всі учасники заходу з захопленням декламували твори великого Кобзаря. Корнієнко Вікторія – молода поетеса початківець  прочитала власні  вірші про Т.Г. Шевченка. Ім’я  Т.Г.Шевченка відоме не тільки кожному українцеві, його знають і шанують в усьому світі.


четверг, 23 января 2014 г.

Патріотизм: мода чи самосвідомість нації?


Патріотизм: мода чи самосвідомість нації? Під такою назвою в центральній районній бібліотеці пройшов диспут, в якому взяли участь учні 11-А класу Новосанжарського НВК, (вчитель,психолог Шовкопляс Н.І.). Тема і час проведення диспуту були обрані не випадково, адже січень місяць в історичному календарі України, посідає особливе місце: VI Універсал УНР,Соборність, Крути і події 20-х років XX ст.. покликані виховувати у нас високі громадські почуття. Учасники диспуту жваво,емоційно висловлювали свої думки,ілюстрували їх прикладами з історії та власного досвіду. Диспут проходив цікаво,присутні вели  себе толерантно, полярні судження не викликали роздратування, демонстрували повагу до точки зору і поглядів один одного. В результаті дискусії прийшли до висновку,що патріотизм – це природне почуття кожної людини, яка має поважати свою націю, знати історію свого народу,держави,пишатися матеріальними і духовними надбаннями свого народу,знати і любити свою рідну мову,берегти звичаї і традиції,пам’ятати і шанувати своїх предків,щоб не переривався зв'язок поколінь. Сучасна молодь – це Україна завтра. Тому так важливо виховати її відповідальною за долю Батьківщини. На завершення учні читали вірші українських поетів про Україну. У заході взяв участь Чепіжний В. поет – аматор, активний учасник бібліотечного літературного обєднання «Джерело».

среда, 22 января 2014 г.

Народно – календарні звичаї українців періоду Київської Русі і до козацьких часів.

В українському народному календарі  зима займає особливе місце. Поряд  з суто побутовими клопотами до нас приходять три празники в гості:Різдво Христове,Свято Василя Святого та Святе Водохреще. Згідно плану «Різдво в бібліотеці» 14 січня 2014 року відбувся захід  «Народно – календарні звичаї українців періоду Київської Русі і до козацьких часів.» Присутні дізналися про народні звичаї  тих часів і прослухали виступ  фольклорного гурту «Радослав». Учасники заходу почули фольклорний спів,який відрізняється від академічного і естрадного, тому аудиторія сприйняла виступ гурту неоднозначно. Але велика кількість людей, які прийшли послухати гурт «Радослав» свідчить про те,що є зацікавленість національною минувшиною, національними коренями,до яких ми зараз повертаємося. Це наша культура і ми повинні знати її, мати прикладне уявлення про неї. «Люди скучили за собою» - і так можна сказати про цей процес словами Ліни Костенко.