среда, 25 декабря 2013 г.

Агротехніка та технології органічного виробництва. Сертифікація органічного виробництва

24.12.2013 року в Новосанжарській ЦРБ відбувся круглий стіл «Агротехніка та технології органічного виробництва. Сертифікація органічного виробництва», за ініціативи Громадської організації «Центр природного землеробства».  На заході були присутні: керівництво Новосанжарського району, сільськогосподарські виробники, зацікавлені в налагоджені органічного виробництва, члени ГО « Центр природного землеробства».

Склалася ситуація, що погіршення екологічного стану навколишнього середовища, отруєння  пестицидами продуктів харчування та води, погіршення стану здоров’я населення деградація  грунтів – все  це  викликає необхідність та важливість переходу до органічного природного землеробства. Виступаючі жваво, зацікавлено обговорювали тему, ділилися досвідом органічного землеробства, говорили про особливості органічних технологій. Всі зійшлися на тому, що  тема круглого столу актуальна і своєчасна.  Потрібно, щоб натуральний продукт не був елітною категорією VIP. Те, що вирощене нашими  людьми, на нашій землі зобов’язане бути  доступним для громадян.

вторник, 24 декабря 2013 г.

Новорічний вернісаж

18.12.2013 року Новосанжарська ЦРБ розпочала свою Різдвяну програму з запрошення учнів 8- А класу Новосанжарського НВК ( вчитель Поставна С. І.) на розмову про зимовий побут української родини. Загалом бібліотечна Різдвяна програма має своїм  завданням ближче познайомити користувачів бібліотеки з побутовою та святковою культурою українців , яка  відшліфовувалася віками, з розвитком цивілізації модифікувалася, змінювалася, але в основі своїй залишалася народною культурою. Зараз час повернення до своїх витоків – український побут набирає нових форм,вишуканих смаків з врахуванням сучасних інноваційних технологій використовуючи , а не перекреслюючи традиції. В наші дні , коли в Україні почали відроджуватись традиції, зокрема вишиванки впевнено повертають свою популярність, ринок широко наповнюється товаром з українською символікою. Бібліотекар Науменко Н. М. докладно познайомила учнів з зимовим циклом  робіт і святок українського села, демонструючи  при цьому слайди.  Після цього відбулося жваве обговорення, бо молодь зараз цікавиться мотивами української самобутності. Бібліотекар зробила огляд журналів,які є в бібліотеці, що стосується даної теми:  «Майстерня вишивки», « Українська вишиванка», «Вишиванка». Учні переглянули  літературно – мистецьку ,новорічну виставку « Зимова казка».               

пятница, 13 декабря 2013 г.

Проблема гендерної рівності і шляхи її вирішення.


12.12.2013р. в читальній залі Новосанжарської ЦРБ відбулося обговорення – дискусія «Проблема гендерної рівності і шляхи її вирішення».

В обговоренні взяли участь: начальник  Новосанжарського  районного  управління юстиції Лисенко Ю.С., провідний спеціаліст Кірнос Н.В., учні Новосанжарського НВК, вчитель  Скирда Н.М.,психолог Шовкопляс Н.І., завідувач відділом обслуговуванням читачів  Паттієва Т.І. Лунали різні думки, що до цієї проблеми. Гендерна рівність є складовою загального принципу рівності і означає рівні права і рівні можливості чоловіків і жінок. Присутні активно брали участь у обговоренні, висловлювали різні думки,що до дотримання прав особи в Україні і жінки зокрема. Тема обрана молоддю для обговорення,маловідома,маловивчена,але дуже цікава і важлива для того,щоб суспільство і держава могли розвиватися і збагачуватись враховуючи інтереси і  таланти чоловіків і жінок. Те, що  молодь обрала таку  тему  і хоче в ній розібратись дуже показово. Бо своє  подальше життя  молоде покоління уявляє по – іншому, не хоче керуватись стереотипами минулого.

четверг, 5 декабря 2013 г.

До уваги учителів, краєзнаців, літераторів! З ТВОРЧОЇ МАЙСТЕРНІ Юрія ДМИТРЕНКА-ОБОРОЖНОГО

Шановні читачі нашої бібліотеки!
Пропонуємо Вашій увазі унікальний бібліотечний інтернет-проект «З творчої майстерні письменика».
Ви отримаєте прямий доступ до літературної спадщини і творчого доробку нашого земляка, відомого козацького письменника і публіциста, громадського діяча, ідеолога відродження козацького народу, президента Полтавської академії козацтва,
Юрія ДМИТРЕНКА-ОБОРОЖНОГО( Дмитренка-Думича, Максима Думича).
Юрій Михайлович - перший з письменників на Полтавщині, а можливо й в Україні, який у своїй роботі замінив друкарську машинку на комп'ютер і використав побутову комп'ютерну техніку для набору і верстки книг. Тільки завдяки цьому його творчий доробок такий вагомий. Він автор кількох сотень книг та брошур, кількох тисяч опублікованих науково-публіцистичних статей і ще більшої кількості творів у електронному машинописі.