пятница, 31 мая 2013 г.

«Право на особисте життя»

У центральній районній бібліотеці відбувся масовий захід із циклу «Правове виховання» на тему: «Право на особисте життя» за участю начальника Новосанжарського районного управління юстиції Лисенко Юрія Сергійовича та провідного спеціаліста Кірнос Наталії Валеріївни.
Учні дізналися, що:
На сьогоднішній день, право на особисте життя гарантується кожному:
-              Загальною декларацією прав і свобод людини(1948);
-              Міжнародним пактом про громадянські і політичні права (1966);
-              Європейською конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод(1950);
-              Конвенцією про права дитини(1989).
Право на особисте життя охороняється Конституцією України, Кримінальним, Цивільним та Сімейним Кодексами України.

среда, 15 мая 2013 г.

Зустрічі з цікавими людьми.


В обрядовій залі сільської ради пройшов урок народознавства «Сакральний світ ляльки-мотанки», метою якого  було відкрити сучасному читачеві історію та особливості народної іграшки, підтримувати творчий спадок попередніх поколінь у звичаях та традиціях прикладного мистецтва.        Учасники цього заходу , а це родини   Наталії Губаль , Оксани Гринь, Миколи  Сім’яна, Надії Романко ,учасники художньої самодіяльності будинку культури Олена Анепір , Анастасія Матвієнко,Наталія Шестидисятна, Влада Розсоха, Людмила Лебедин , які є активними читачами бібліотеки, мали змогу прослухати історію про ляльки -  мотанки та взяти участь у майстер-класі з виготовлення ляльок ,  проведений Світланою  Лисенко –  народною майстринею  ляльок , людиною сповненої позитивної енергії і любові . Адже  іграшка , зроблена  власними руками, дорожча й добріша, наповнює дім теплом і затишком. Учасники заходу  ознайомилися з оригінальними,цікавими роботами Світлани,створеними з різних підручних матеріалів.
В рамках спільного краєзнавчого проекту  сільської бібліотеки та Маячківської школи відбулась зустріч з гордістю нашого села, депутатом двох скликань, орденоносцем – Ганною Сергіївною Олешко. Ганна Сергіївна розповіла про свій нелегкий трудовий шлях, з гордістю повідомила про нещодавно отриману нагороду від голови райдержадміністрації  з нагоди святкування 90-річчя утворення району , адже для  людей  такого віку дуже потрібне тепле слово та повага. Поділилася спогадами про візит в Болгарію в 1965 році, про роботу депутата того часу, розповіла учням про свою любов до книг, адже вона є користувачем бібліотеки вже багато років. Побажала майбутньому поколінню поважати вчителів , батьків , добре вчитися ,більше читати , йти лише вперед, не боячись всіляких негараздів.
Бібліотека влаштовує такі зустрічі для своїх користувачів , щоб вони мали змогу поспілкуватися з відомими односельцями, дізнатися про їх професійну діяльність, щоб підростаюче покоління знало і пам’ятало своїх земляків.

Любов до книги, радість спілкування, прагнення до нової інформації - далеко не всі чинники , які об’єднали всіх учасників заходу. Можливо , саме таких людей не вистачає зараз нашій країні?..

вторник, 7 мая 2013 г.

"Велика Вітчизняна війна мовою плаката"


У бібліотеці розгорнута виставка "Велика Вітчизняна війна мовою плаката".
Радянський політичний плакат це засіб ідеологічного
впливу, що набув широкого використання з перших днів Великої Вітчизняної війни.

у 1941 році виник плакат«Батьківщина-мати кличе!», автором котрого був І. Тоідзе. Це перші плакати Великої Вітчизняної війни. Вони відбивали її справедливий характер з боку СРСР і мету в найбільш загальному вигляді. Полотна були звернені до широкого загалу – усього радянського народу. Та перебіг подій на фронтах вимагав більш конкретної спеціалізації і адресного спрямування пропагандистських зусиль.

9 травня 1945 року назавжди ввійшло в історію як День Перемоги у найбільшій і найкривавішій війні на нашій планеті. О 6 годині ранку про перемогу над гітлерівською Німеччиною сповістив по радіо диктор Юрій Левітан. Тому 9 травня вважається Днем Перемоги, хоча воєнні дії тривали ще не один місяць. Статус державного свята День Перемоги одержав тільки в 1965 р. В селі Маячка теж є герої, які захищали свою Батьківщину і не повернулися з війни. І в цей деньу бібліотеці розгорнута книжкова виставка « Не згасне пам’яті свіча», та проведений бібліографічний огляд «Згадаймо поіменно наших земляків».

День Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945


День Перемоги — данина відвазі, відданості та великій жертві армії і народів, в подоланні загрози нацизму і фашизму, усьому людству.
Відвідувачі бібліотеки, серед яких молодь ,цікавляться книгами , газетними та журнальними публікаціями, зокрема газети «День», «Голос України», журналу «Наука и техника», про Велику Вітчизняну війну . Частина цих книг представлена у читальному залі бібліотеки на книжковій виставці «У серці народу:вічно і поіменно»

суббота, 4 мая 2013 г.

Христос воскрес!


Вдягла весна мережану сорочку,
Умившись і звільнившись від турбот,
І підіймає волошкові очі
До вищих, до церковних позолот.

Великдень всіх нас на гостини просить,
Малює сонце полотно небес,
І крашанку, як усмішку підносить,
Христос воскрес!

Воістину воскрес!
І дзвони засріблилися завзяті,
І ніби покотилось між людьми:

Христос воскрес
!