среда, 27 марта 2013 г.

Новосанжарщина, мій рідний краю


26 –го березня у територіальному центрі відбулося свято для ветеранів, присвячене 90 – річчю утворення Новосанжарського району.
На заході, який тривав майже три години, були виконані пісні хором «Багряне листя», а також пісні у виконанні подружжя Петра та Ольги Скубіїв на вірші новосанжарських поетів – Ганни Демиденко, Михайла Манька, Василя Казмірука та Анатолія Пустовського,та на слова Любові Мішури у виконанні іншого співочого подружжя – Миколи та Лариси Призових. Бібліотекар ЦРБ Тамара Паттієва розповіла про відомих українців, які бували у нашому районі, - Тараса Шевченка та Володимира Вернадського. Одним із яскравих епізодів перебування Т.Г. Шевченка на Україні в 1845 році був його приїзд до села Шедієво Новосанжарського району. Сюди Тарас завітав на запрошення господаря Шедіївського замку А.Ф.Лукяновича, нащадка запорізького козака Лукяна Лисого, який разом з товаришами ще в XVI  ст. був посланий сюди з Запорожжя для розробки видобутку селітри, яка була потрібна для виробництва пороху. Багато ще цікавих фактів розповіла бібліотекар про перебування Т.Г.Шевченка та В.Вернадського на Новосанжарщині , та якщо ви захочете про них дізнатись просимо вас  завітати до Новосанжарського краєзнавчого музею і послухати неймовірно цікаву розповідь Тамари Паттієвої про наш рідний край.

пятница, 22 марта 2013 г.

БЕРЕЖІМО СВІТ НАВКОЛО НАС

Вдало пройшла відкрита інформаційна година, присвячена 150-річчю від дня народження академіка Володимира Вернадського. Бібліотекар Тамара Паттієва сказала теплі слова про видатного українського, російського вченого із світовим ім'ям  який, досліджуючи ґрунти Полтавщини, побував у Нових Санжарах разом із іншим видатним ученим Василем Докучаєвим.
Журналіст, місцевий краєзнавець Геннадій Романець цікаво, дохідливо, зі знанням справи розповів учням 9-Г класу Новосанжарського НВК, які прибули разом з учителькою Вірою Конько та всім присутнім у залі, про ту велику роботу по ґрунтознавству, яку продовжив учений, про наукову працю «Жива речовина»,про те, що людина повинна жити у злагоді з природою. В іншому випадку переконуємось: де негативне біополе, там природні катаклізми. Тож треба берегти навколишній світ, припинити знищення родючості ґрунтів  А для цього потрібні добра воля, освітній підхід до справи і знання.

вторник, 12 марта 2013 г.

Шевченківські читання


Ми наближаємося до відзначення у 2014 році 200-річчя з дня народження геніального українського поета Тараса Шевченка.
Незважаючи на короткий життєвий шлях (всього 47 років), Тарас Шевченко залишив великий відбиток у літературі і художньому мистецтві. Шевченко писав, в основному, в жанрі поеми, балади, повісті. Загальновідомі збірки його віршів — «Кобзар», «Три літа», «У казематі». Тарас Шевченко — автор більше 1000 художніх робіт, в основному, це пейзажі, портрети, жанрові малюнки. Він досконало володів технікою написання картин олівцем, пером, аквареллю та олією. Шевченку було присвоєно ступінь академіка з гравірування.

«КРАЙ РІДНИЙ В ОЧАХ СПАЛАХНЕ»



Книжкову виставку під такою назвою, приурочену 90-річчю району, підготовлено в читальній залі районної бібліотеки.

 Книги Юрія Дмитренка-Думича. збірки Людмили Таран-Пономаренко, Якова Кухаренка, Миколи Призова, колективна збірка «Сни», у якій вміщено вірші юного поета з Нових Санжар Олександра Наталенка. а також підбір віршів Максима Васюти - його проба пера... З цими та іншими творами мають змогу познайомитися читачі бібліотеки.

Недавно побачила світ збірка поезій Миколи Призова «З надією». «Я народився у березневий день - в таку дату відійшов у інший світ Тарас Шевченко». Тож свій поетичний дар Микола Іванович пов'язує саме з цією датою. Мама, коли дізналася, що у сина є заримовані рядки, просила не займатись віршами, бо це, мовляв, до добра не доведе. Микола Іванович порушив прохання неньки - його творча душа прагне нових віршів. Пише про сьогодення і майбутнє, постійний учасник зібрань літературно-мистецької вітальні «Сива ластівка» при територіальному центрі соціального обслуговування.

вторник, 5 марта 2013 г.

Мово українська, гордосте моя


У лютому 2013 року в Сухомаячківській бібліотеці до Міжнародного дня рідної мови проведено інтернет-урок  «Мово українська, гордосте моя». Із вступним словом виступила бібліотекар Тараненко А.М.. Мова – найважливіший, найцінніший дар. Без неї людина не могла б ні думати, ні творити, ні самовдосконалюватися, а отже, бути власне людиною. Крім того, мова – одне з багатьох див, створених людьми, і її знання – ознака культурної , освіченої особистості.
 З великою цікавістю й захопленням учні провели урок  за комп’ютерами, виконуючи належне їм завдання, дізналися багато нового, прочитали безліч цікавого й пізнавального.
В залі була влаштована книжкова виставка «Любіть Україну у сні й на яву, вишневу свою Україну ,красу її вічно живу і мову, і мову її солов’їну»».